Het omega 3-vetzuur docosahexaeenzuur (DHA) is het meest belangrijke vetzuur in het hersenweefsel en zeer belangrijk voor een optimaal functioneren van de hersenen. Het is het belangrijkste omega 3-vetzuur in de celmembranen en neuronale synapsen.(1) DHA staat er om bekend de synaptische transmissie, de communicatie tussen de cellen en de signaaltransductie positief te beïnvloeden.
Een groot deel van de Nederlandse bevolking consumeert zeer weinig omega 3-vetzuren en haalt de minimale aanbeveling van 200 mg EPA en DHA per dag niet. Dit in combinatie met het veelvuldig gebruik van omega 6 rijke voedingsmiddelen in ons huidige westerse voedingspatroon zorgt ervoor dat de ratio tussen omega 6- en omega 3-vetzuren bij een groot deel van de bevolking veel te hoog is.(2) De ratio tussen omega 6- en omega 3-vetzuren in het huidige voedingspatroon is ongeveer 10:1 tot 20:1 terwijl deze ongeveer 4:1 dient te zijn. Deze vetzuurdisbalans veroorzaakt een ongewenste toename van de ontstekingsactiviteit in het lichaam. Bij kinderen wordt deze vetzuurdisbalans daarnaast geassocieerd met leer- en gedragsproblemen.(3,4,5)
In een recent overzichtsartikel(6) werd een groot aantal studies herzien om de huidige kennis over de relatie tussen DHA-suppletie / de DHA-status (het DHA-gehalte in het celmembraan) en het leervermogen, geheugen en gedrag bij gezonde kinderen te kunnen beoordelen. De onderzoeksvraag luidde of gezonde kinderen (zowel met een hoge als lage DHA-status) verbetering zouden tonen omtrent schoolprestaties, geheugen en gedrag na suppletie met het vetzuur DHA. In totaal zijn er 15 studies meegenomen in het overzichtsartikel. Zeven studies onderzochten de relatie tussen DHA-suppletie en schoolprestaties. Vijf van de zeven studies rapporteerden positieve resultaten naar aanleiding van DHA-suppletie. Het ging hier onder andere om het leervermogen, lezen en spelling. Twee studies evalueerden de hersenactiviteit naar aanleiding van de DHA-status of suppletie met DHA. Beiden toonden een positief effect bij een hogere DHA-status of na suppletie met DHA. Gedragsmatige aspecten werden gemeten in zes studies. Vijf van deze studies toonde ten minste één significante verbetering in verband met DHA-suppletie of een hogere DHA-status.
Eerdere studies toonden aan dat suppletie met DHA zorgt voor verbeterd gedrag en een verbeterd leervermogen bij kinderen met ADHD, dyslexie en dyspraxie.(7) Een hogere DHA-status werd bij deze kinderen direct geassocieerd met een vermindering in concentratieproblemen. DHA blijkt daarnaast ook zeer belangrijk te zijn tijdens de zwangerschap; dit voor de vroege hersenontwikkeling en visuele ontwikkeling bij het kind.(8,9) Hogere gehalten DHA in het navelstrengbloed werden geassocieerd met betere leerprestaties en suggereerden een betere ontwikkeling van het geheugen van het kind tijdens de kindertijd.
Referenties
1. Berbert AA et al. Supplementation of fish oil and olive oil in patients with rheumatoid arthritis. Nutrition. 2005;21(2):131-6. 2. J. Bradbury. Docosahexaenoic Acid (DHA): An Ancient Nutrient for the Modern Human Brain. Nutrients. 2011 May; 3(5): 529–554. Published online 2011 May 10. doi: 10.3390/nu3050529
3. Seo T et al. Omega-3 fatty acids: molecular approaches to optimal biological outcomes. Curr Opin Lipidol. 2005;16(1):11-8.
4. Antalis CJ et al. Omega-3 fatty acid status in attention-deficit/hyperactivity disorder. Prostaglandins Leukot Essent Fatty Acids. 2006;Sep 7.
5. Richardson AJ. Clinical trials of fatty acid treatment in ADHD, dyslexia, dyspraxia and the autistic spectrum. Prostaglandins Leukot Essent Fatty Acids. 2004;70(4):383-90.
6. C.N. Kurato, E. C. Barret, et al. The Relationship of Docosahexaenoic Acid (DHA) with Learning and Behavior in Healthy Children: A Review. Nutrients. 2013 Jul; 5(7): 2777–2810. Published online 2013 Jul 19. doi: 10.3390/nu5072777
7. D.J. Bos, B. Oranje, et al. Reduced Symptoms of Inattention after Dietary Omega-3 Fatty Acid Supplementation in Boys with and without Attention Deficit/Hyperactivity Disorder. Neuropsychopharmacology 40(10), 2298-2306.
8. Jensen CL. Effects of n-3 fatty acids during pregnancy and lactation. Am J Clin Nutr. 2006;83(6Sl):1452S-1457S.
9. Decsi T et al. N-3 fatty acids and pregnancy outcomes. Curr. Opin. Clin. Nutr. Metab. Care. 2005;8(2).
Bron: Orthokennis.nl