Uit een nieuwe studie blijkt dat het gehalte aan DHA en vitamine B12 in de moedermelk van vegetarische en veganistische moeders laag is. In tegenstelling tot vitamine B12 is DHA-suppletie nog niet gebruikelijk bij vegetarische/veganistische lacterende vrouwen.
Moedermelk is de gouden standaard voor een zuigeling. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) beveelt 100% borstvoeding aan gedurende ten minste de eerste zes levensmaanden. In deze studie beoogden de onderzoekers om de voedingsinname van de zogende moeder en de voedingssamenstelling (d.w.z. macronutriënten, in water- en vetoplosbare vitaminen, mineralen en het lipidenprofiel) van moedermelk van omnivore moedermelkdonoren en vegetarische/veganistische melkgevende moeders te vergelijken.
De deelnemers bestonden uit: moedermelkdonoren met een omnivore voeding en voldragen zuigelingen die ten minste eenmaal in de afgelopen twee maanden melk hadden gedoneerd aan de Regionale Human Milk Bank Aladina MGU (RHMB); en uit gezonde vegetarische/veganistische lacterende moeders die drie weken of meer postpartum lacteerden (Veg-groep). Vegetariërs zonder goed voedingsadvies lopen een groot risico op onvoldoende inname van verscheidene nutriënten, voornamelijk vitamine B12, vitamine D, ijzer, jodium, zink, calcium, selenium en docosahexaeenzuur (DHA).
In totaal hebben 112 deelnemers de studie voltooid: 92 uit de RHMB-groep en twintig uit de Veg-groep. De Veg-groep bestond uit 11 veganisten en 9 vegetariërs. Onderzoekers namen bij de vrouwen bloed- en urinemonsters en vragenlijsten af, waaronder een voedselfrequentievragenlijst. Ook bepaalden ze hun BMI. De vitaminen en lipiden werden bepaald in het plasma, de erytrocyten en de melk. Mineralen werden bepaald in melk en urine.
De onderzoekers concludeerden dat er opmerkelijke verschillen zijn in het gehalte aan het omega-3-vetzuur DHA en vitamine B12. Bijzonder zorgwekkend is het lagere DHA-gehalte in de melk van de Veg-groep. Volgens de aanbevelingen van de European Milk Bank Association is een veganistische voeding met een adequate suppletie van vitamine B12 geen uitsluitingscriterium voor donorkandidaten. Uit de resultaten bleek dat de inname van DHA door de tweede groep (110 mg/dag) minder dan de helft bedroeg van de inname van DHA door de eerste groep (380 mg/dag). Dit resulteerde in een moedermelkgehalte van resp. 0,15 % en 0,33%.
De aanbeveling voor vrouwen die borstvoeding geven is ten minste 200 mg DHA per dag, wat zich zou moeten vertalen in een DHA-gehalte van 0,30% in de melk. Aangezien slechts 25% van de vrouwen in de Veg-groep aangaf DHA-supplementen te gebruiken, is er bij deze doelgroep winst te behalen. In de Veg-groep suppleerde 85% van de vrouwen met B12 in een gemiddelde dagelijkse dosis van 312 mcg/dag. Hierdoor waren plasmaspiegels vergelijkbaar met die van de RHMB-groep.
De auteurs merken wel op dat de bewerking van de moedermelk voor de donorbank, zoals extractie, invriezen en ontdooien invloed kan hebben op de samenstelling ervan zodat deze niet 100% vergelijkbaar is met de samenstelling van moedermelk.
Referentie:
Karcz K, & Królak-Olejnik B. Vegan or vegetarian diet and breast milk composition–a systematic review. Critical reviews in food science and nutrition, 2021, 61.7: 1081-1098