Donkere chocolade, en witte chocolade niet, verhoogt de scores op denk- en geheugentests bij vrijwilligers die dertig dagen lang 24 gram chocolade na de lunch aten. Drie weken nadien, zonder dat er nog chocolade gegeten werd, waren de scores nog steeds significant beter. Ook de 'zenuwgroeifactor' in het plasma was toegenomen.
Donkere chocolade bevat flavonoïden en methylxanthines, die in witte chocolade niet aanwezig zijn. Cafeïne is het bekendste methylxanthine, maar theobromine is de meest voorkomende in donkere chocolade. De Japanse onderzoekers die deze studie leidden, geloven dat theobromine het belangrijkste ingrediënt is dat de resultaten van hun studie verklaart.
Achttien deelnemers aten een maand lang donker of witte chocolade, om vervolgens drie weken lang geen chocolade meer te eten. Ze legden de proefpersonen op drie verschillende momenten tests voor, met name de Stroop-kleur-woordtest en de digitale cancellation-test (D-CAT).
De onderzoekers konden geen toename in hersenbloedaanvoer vaststellen, zoals dat in eerdere studies wel gebeurde. Ook bleef brain-derived neurotrophic factor (plasma) onveranderd. Omdat de effecten lang aanbleven, vermoeden de onderzoekers dat chocolade de hersenplasticiteit stimuleert.
Referentie:
Sumiyoshi E, Matsuzaki K, Sugimoto N et al. Sub-Chronic Consumption of Dark Chocolate Enhances Cognitive Function and Releases Nerve Growth Factors: A Parallel-Group Randomized Trial. Nutrients. 2019; 11(11) doi:10.3390/nu11112800