Elektrolytenbalans
Elektrolyten zoals de mineralen magnesium, kalium, calcium, natrium en chloor zijn elektrisch geladen deeltjes of ionen, opgelost in het bloed en extracellulair vocht. Ze staan onder meer in voor het op peil houden van de vochtbalans en pH- waarde in het bloed, evenals voor een goede zenuw- en spierfunctie. In ieder geval moeten elektrolyten in balans zijn en bijgevolg in een ideale verhouding ten opzichte van elkaar aanwezig zijn.
Het is belangrijk om de natrium/kaliumverhouding (1/15) in de cel constant te houden.
Vanwege hun hoge kaliumgehalte worden aardbeien dan ook aanbevolen aan mensen met een hoge bloeddruk. Een lage kaliuminname is net zo'n grote risicofactor voor het ontwikkelen van hoge bloeddruk als een hoge natriuminname.
Een studie uit 2011 toonde aan dat deelnemers die 4.069 mg kalium per dag consumeerden, een 49 procent lager risico op overlijden door ischemische hartziekte hadden vergeleken met degenen die ongeveer 1.000 milligram kalium per dag consumeerden. Een hoge inname van kalium wordt ook in verband gebracht met een verminderd risico op een beroerte.
Flavonoïden en hart- en vaatlijden
De flavonoïde quercetine, aanwezig in aardbeien, is een natuurlijke ontstekingsremmer die het risico op atherosclerose vermindert en beschermt tegen de schade veroorzaakt door ‘low density’ lipoproteïne. Van de in bessen aanwezige antioxidanten quercetine, kaempferol en anthocyaninen is aangetoond dat ze de vorming van schadelijke bloedstolsels verminderen.
Een studie van Harvard wees uit dat regelmatige consumptie van anthocyanines, het risico op een hartaanval met 32 procent kan verlagen bij jonge en middelbare leeftijd vrouwen. Vrouwen die ten minste drie porties aardbeien of bosbessen per week consumeerden deden het op dit gebied het best volgens een studie gepubliceerd in “Circulation journal”.
Een hogere inname van anthocyanines was geassocieerd was met een 32% reductie op hartinfarctrisico. Andere studies hebben aangetoond dat het eten van aardbeien helpt om het homocysteïnegehalte te verlagen, een aminozuur in het bloed dat geassocieerd wordt met het beschadigen van de binnenwand van de bloedvaten.
Nummer 1 in de “dirty Dozen 2019”
Elk jaar produceert de Environmental Working Group (EWG) een lijst met groenten en fruit met de hoogste niveaus van pesticidenresiduen. Deze staat bekend als de “Dirty Dozen” lijst.
Elk gewas uit deze lijst test positief voor een aantal verschillende residuen van bestrijdingsmiddelen en bevat hogere concentraties aan pesticiden. Meer dan 90 procent van de monsters van aardbeien (maar ook appels, kersen, spinazie, nectarines en boerenkool) is positief getest voor residuen van twee of meer bestrijdingsmiddelen. Het is dan ook aangewezen biologische aardbeien te kopen om een lager risico op pesticidenblootstelling te garanderen.
Referenties:
- Cassidy, A., Mukamal, K. J., Liu, L., Franz, M., Eliassen, H., & Rimm, E. B. High anthocyanin intake is associated with a reduced risk of myocardial infarction in young and middle-aged women. Circulation, 127(2), 188-196. 2013, January 14. http://circ.ahajournals.org/content/127/2/188
- EWG's 2016 Shopper's Guide to Pesticides in Produce. (2016). Retrieved from https://www.ewg.org/foodnews/summary.php
- Tang, Z., Li, M., Zhang, & Hou, W. Dietary flavonoid intake and the risk of stroke: a dose-response meta-analysis of prospective cohort studies. BMJ Open, 6(e008680) 2016. http://bmjopen.bmj.com/content/6/6/e008680.info
- Yang, Q., Liu, T., Kuklina, E. V., Hong, Y., Gillespie, C., Chang, M. H., … & Hu, F. B. Sodium and potassium intake and mortality among U.S. adults: Prospective data from the Third National Health and Nutrition Examination Survey [Abstract]. Archives of Internal Medicine, 171(13) July 11). https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21747015