Onder de economische druk door een grotere vraag naar voeding voor een groeiende wereldbevolking zijn de laatste vijftig jaar de landbouwpraktijken veranderd. Deze verandering heeft gezorgd voor een vermindering van agrobiodiversiteit en daarmee een verminderde diversiteit van onze voeding. Dat heeft de diversiteit van ons microbioom negatief beïnvloed, zo concluderen onderzoekers van Pennington Biomedical Research Center, Louisiana in tijdschrift Molecular Metabolism.
Volgens de onderzoekers kan het belang van een grote diversiteit niet genoeg benadrukt worden. Het zorgt voor een groter aanpassingsvermogen doordat er meer verschillende fysiologische reacties mogelijk zijn. Darmbacteriën produceren namelijk belangrijke stoffen voor hun gastheer en hoe groter het repertoire van signalen, des te makkelijker kan de homeostase behouden worden wanneer de voedingsinname verstoord raakt. Elke macronutriënt uit de voeding kan door darmbacteriën omgezet worden in signaalstoffen. Hoe meer verschillende signaalstoffen er gemaakt kunnen worden, des te meer verschillende reacties er mogelijk zijn.
Bijzondere gespecialiseerde diëten veranderen na een tijdje het landschap aan darmbacteriën. Sterker nog, het kost maar een paar dagen om met een ander dieet de microbiotische samenstelling van de menselijke darm te wijzigen. Eliminatie van specifieke macronutriënten door het volgen van diëten zoals vegetarisch, Atkins of Paleo zorgt daarmee voor selectie van sommige bacteriesoorten ten koste van andere. Gezonde mensen blijken een grotere diversiteit aan bacteriesoorten in hun darmen te hebben dan mensen met ziekten zoals diabetes type 2, overgewicht en ontstekingsziekten van de darm.
Referentie:
Mark L. Heiman, Frank L. Greenway. A healthy gastrointestinal microbiome is dependent on dietary diversity. Molecular Metabolism, 2016.