Eet acht porties groenten en fruit per dag

eet-acht-porties-groenten-fruitDe meeste richtlijnen over voeding raden aan om vijf porties groenten en fruit per dag te eten. Maar dat is veel te weinig, zo mag je nu stellen. Grootschalig onderzoek, op basis van bijna 150 wetenschappelijke publicaties, toont dat jaarlijks bijna acht miljoen overlijdens wereldwijd voorkomen worden wanneer iedereen acht tot tien porties (800 gram) groenten en fruit per dag zou eten.

Wat een portie precies inhoudt, hangt ervan af. Een portie fruit is 80 gram, of een kleine banaan of een appel. Voor een portie gekookte spinazie of erwten rekent men drie volle eetlepels. Appel, peer, citrusvrucht, salade, bladgroenten, paprika's, wortelen en koolgroenten (kruisbloemigen: van broccoli tot waterkers) zijn geassocieerd met minder sterfte, maar eigenlijk is veel meer onderzoek nodig om specifieke groenten en fruit aan te wijzen als uitschieters.

Referenties:
Aune D, Giovannucci E, Boffetta P et al. Fruit and vegetable intake and the risk of cardiovascular disease, total cancer and all-cause mortality-a systematic review and dose-response meta-analysis of prospective studies. Int J Epidemiol. 2017 Feb 22. doi: 10.1093/ije/dyw319
Miller V et al. Fruit, vegetable, and legume intake, and cardiovascular disease and deaths in 18 countries (PURE): a prospective cohort study. Lancet. 2017 Aug 28. pii: S0140-6736(17)32253-5.
Wang DD et al. Fruit and Vegetable Intake and Mortality. Results From 2 Prospective Cohort Studies of US Men and Women and a Meta-Analysis of 26 Cohort Studies. Circulation 2021; 143(17):1642-54.
Zhang Y et al. High-quality fruit and vegetable characterized by cardiometabolic biomarkers and its relation to major chronic disease risk: results from three prospective US cohort studies. Am J Clin Nutr 2024 May 25; S0002-9165(24)00514-8.

Bron: ABC Gezondheid

Comments are closed.