Eetbare paddenstoelen zijn niet alleen gezond, het zijn een ware ‘superfood’ die voor talloze gezondheidseffecten zorgen. Ze zijn zeer voedzaam, bevatten veel vitamines, mineralen en fytonutriënten, én zeer werkzame betaglucanen. Deze stimuleren de immuniteit en beschermen dus tegen infecties, inbegrepen van coronavirussen. Maar ze beschermen ook tegen kanker, want eliminatie van virussen en kankercellen verloopt via dezelfde pathways (de Th-1-arm van het verworven immuunsysteem).
Wetenschappelijk bewijs te over!
Een recente meta-analyse (17 studies, bijna 20.000 kankerpatiënten) onderzocht het verband tussen de consumptie van paddenstoelen en het kankerrisico. De conclusie was: het eten van 18 gram paddenstoelen per dag is al voldoende om het kankerrisico met bijna de helft te verlagen (45%). Specifiek voor borstkanker was de risicoreductie nog groter.
Alle paddenstoelen hebben deze effecten en zijn dus supergezond voedsel. Maar scoren best: (konings)oesterzwam, shiitake en maitake, omdat deze bovendien zeer rijk zijn aan het antioxidant ergothioneïne, dat sterk celbeschermend is.
Referenties:
Ba DM et al. Higher Mushroom Consumption Is Associated with Lower Risk of Cancer: A Systematic Review and Meta-Analysis of Observational Studies. Adv Nutr. 2021 Oct 1;12(5):1691-1704.
Buja A et al. Breast Cancer Primary Prevention and Diet: An Umbrella Review. Int J Environ Res Public Health. 2020 Jul 1;17(13):4731.
Zhang S et al. Mushroom consumption and incident risk of prostate cancer in Japan: A pooled analysis of the Miyagi Cohort Study and the Ohsaki Cohort Study. Int J Cancer. 2020 May 15;146(10):2712-2720.
Unlu A, Nayir E, Kirca O, Ozdogan M. Ganoderma Lucidum (Reishi Mushroom) and cancer. J BUON. 2016 Jul-Aug;21(4):792-798.
Fu TT, Shen L. Ergothioneine as a Natural Antioxidant Against Oxidative Stress-Related Diseases. Front Pharmacol. 2022 Mar 18;13:850813.
Bron: ABC Gezondheid