Eet meer plantaardig tegen (prostaat)kanker

Plantaardig etenTomaten worden al langer geassocieerd met prostaatkankerpreventie omwille van hun hoge gehalte aan lycopeen. Maar plantaardige voeding heeft meer troeven tegen kanker.
Een grote studie (bijna 50.000 mannen, over 18 jaar) vergeleek o.a. het voedingspatroon van de deelnemers met het risico. 6.655 mannen ontwikkelden tijdens de studie prostaatkanker, in diverse gradaties (515: vergevorderd stadium; 956: ongeneeslijk; 806: overleden).
Uit de studie bleek dat de consumptie van veel plantaardige voeding geassocieerd was met een lager risico op agressieve en dodelijke prostaatkanker. Vooral onder de 65 jaar. (risico respectievelijk 0,84 en 0,56%).
NB. Minder dan 1% van de deelnemers was vegetariër of veganist.

De consumptie van meer gezonde plantaardige voeding verlaagt dus het risico op gevaarlijke prostaatkankers. Bovendien geldt dit ook nà de diagnose. Dit wordt ook bevestigd door een andere studie die de invloed van plantaardige voeding op het PSA-niveau onderzocht. Hieruit bleek duidelijk dat een plantaardig voedingspatroon geassocieerd was aan significant lagere PSA-waarden.

Referenties:
Loeb S et al. Association of plant-based diet index with prostate cancer risk. Am J Clin Nutr. 2022 Mar 4;115(3):662-670.
Di Maso M et al. Adherence to Mediterranean Diet, Physical Activity and Survival after Prostate Cancer Diagnosis. Nutrients. 2021 Jan 16;13(1):24.
Mouzannar K et al. Impact of a plant-based diet on PSA level. Urology. 2021 Oct;156:205-210.

Bron: ABC Gezondheid

Comments are closed.