Eet meer voeding met prebiotica

eet-meer-prebioticaPrebiotica zijn voedingsvezels die zich in onze voeding bevinden. Een studie van de Universiteit van Boulder Colorado toont aan dat wanneer de goede probiotische bacteriën in ons lichaam deze prebiotische vezels in zich opnemen onze darmflora verbetert en zij stofwisselingsproducten vrijlaten.
Voeding rijk aan prebiotische vezels zijn onder andere: (biologische) asperges, bananen, artisjokken, cichorei, rauwe knoflook, prei en uien, paardebloem, tarwezemelen, enz.

Hier zijn 6 redenen om meer voeding met prebiotica te eten:
1. Verbeterde slaap: zowel de non-REM-slaap als de REM-slaap verbetert na een stressvolle dag.
2. Betere psychologische gezondheid en hersenontwikkeling
3. Verminderde psychologische impact door stress
4. Verminderd risico op darmkanker
5. Verhoogd calciumopname en verbetering van de mineralisatie van de botten van pubers
6. Meer verzadigingsgevoel na maaltijden wat gewichtsverlies bevordert en obesitas helpt voorkomen.

Referenties:
http://www.treehugger.com/health/6-reasons-eat-more-food-rich-prebiotics.html
https://www.prebiotin.com/foods-containing-prebiotics/
Roberfroid M, Gibson GR, Hoyles L, McCartney AL, Rastall R, Rowland I, Wolvers D, Watzl B, Szajewska H, Stahl B, Guarner F, Respondek F, Whelan K, Coxam V, Davicco MJ, Léotoing L, Wittrant Y, Delzenne NM, Cani PD, Neyrinck AM, Meheust A. Prebiotic effects: metabolic and health benefits. Br J Nutr. 2010 Aug;104 Suppl 2:S1-63. doi: 10.1017/S0007114510003363
Carlson J, Slavin J. Health benefits of fiber, prebiotics and probiotics: a review of intestinal health and related health claims. Qual Assur Saf Crop Foods 2016;8(4):539–54.
Gibson GR, Hutkins R, Sanders ME, Prescott SL, Reimer RA, Salminen SJ, Scott K, Stanton C, Swanson KS, Cani PD, Verbeke K, Reid G. Expert consensus document: The International Scientific Association for Probiotics and Prebiotics (ISAPP) consensus statement on the definition and scope of prebiotics. Nat Rev Gastroenterol Hepatol. 2017 Aug;14(8):491-502. doi: 10.1038/nrgastro.2017.75
Davani-Davari D, Negahdaripour M, Karimzadeh I, Seifan M, Mohkam M, Masoumi SJ, Berenjian A, Ghasemi Y. Prebiotics: Definition, Types, Sources, Mechanisms, and Clinical Applications. Foods. 2019 Mar 9;8(3):92. doi: 10.3390/foods8030092

Bron: ABC Gezondheid

Comments are closed.