Ketonsupplementen verhogen ketonen in het bloed en verlagen de glucosepiegel. Op insuline zijn de effecten variabel: bij gezonde niet-atleten verhogen ze de insulinespiegel maar niet bij obese of prediabetische studiedeelnemers. De Chinese en Canadese onderzoekers noemen de klinische implicaties van het glucoseverlagend effect, onafhankelijk van insuline, opmerkelijk.
Ketonen leveren energie aan cellen zonder dat ze de glucosespiegel beïnvloeden. Ze worden een 'alternatieve energiebron' genoemd, maar ze lijken bijkomende voordelen te hebben voor zenuwcellen die losstaan van hyperglykemie.
Dertig studies werden weerhouden met een totaal van 400 deelnemers. Ketonesters hadden een grotere waarschijnlijkheid op een glucoseverlagend effect dan ketonzouten. Interessante dosis-responsrelaties werden gevonden, waarbij hogere dosissen voor een langduriger verhoogd niveau van bètahydroxybutyraat en verlaagd bloedniveau van glucose zorgen. Deze resultaten kunnen artsen informeren om gepaste dosissen ketonen voor te schrijven.
De stelligheid van de bevindingen zijn nog ondermaats (lage tot matige zekerheid) maar de relevantie van de uitkomsten wordt door de onderzoekers gegradeerd als 'van kritisch belang' voor glucose, en als 'belangrijk' voor de insulinespiegel.
Referentie:
Yu Q, Falkenhain K, Little JP et al. Effects of ketone supplements on blood β-hydroxybutyrate, glucose and insulin: A systematic review and three-level meta-analysis. Complement Ther Clin Pract. 2023; 52:101774 doi:10.1016/j.ctcp.2023.101774