In de tijd dat men dacht dat verzadigd plantaardig vet een dikmaker was, werd kokosolie massaal gebruikt in de veefokkerij. Tegen de verwachting van de boeren in werden de dieren niet vetter, maar juist slanker en actiever!
Een mogelijke verklaring is het hoge thermische effect dat kokosolie op ons metabolisme heeft [1, 2]. Daarbij is kokosolie licht verteerbaar en wordt niet direct opgeslagen als vet. De lever breekt de MCT's sneller af dan andere vetten, waardoor het direct beschikbaar is als energie, wat gunstig is voor mensen die af willen vallen.
Dit maakt kokosolie vooral zeer populair bij (top)sporters. Een ander voordeel is dat de MCT vetzuren geen carnitine nodig hebben om te worden verbrand. Zo blijft er meer carnitine over voor de energievoorziening van de spieren, wat de verbranding van ons eigen lichaamsvet verbetert [3]. Dit zorgt in combinatie met krachtsport voor een grotere spieropbouw en draagt indirect bij aan de vergroting van de spiermassa.
Kokosolie bevat 8,6 kilocalorieën (Kcal.) per gram en heeft hiermee de minste calorieën van alle vetten!
Vetsoort | Kcal./ 100 ml |
Kokosolie | 783 |
Arachideolie | 795 |
Lijnzaadolie | 797 |
Maïsolie | 803 |
Zonnebloemolie | 803 |
Sojaolie | 803 |
Sesamolie | 803 |
Katoenzaadolie | 803 |
Canola olie | 803 |
Olijfolie | 840 |
Bron: M. Enig. Feiten over vetten. ISBN 9080670618
Literatuur:
1. Telliez F, Bach V, Dewasmes G, Leke A, Libert JP. Effects of medium- and long-chain triglycerides on sleep and thermoregulatory processes in neonates. J Sleep Res. 1998 Mar;7(1):31-9.
2. Seaton TB, Welle SL, Warenko MK, et al. Thermic effect of medium-chain and long-chain triglycerides in man. Am J Clin Nutr. 1986 Nov;44(5):630-4.
3. Xue C, Liu Y, Wang J, et al. Consumption of medium- and long-chain triacylglycerols decreases body fat and blood triglyceride in Chinese hypertriglyceridemic subjects. Eur J Clin Nutr. 2009 Jul;63(7):879-86.