Een caloriebeperkte ‘extra groene mediterrane voeding’ verrijkt met specifieke polyfenolen en zonder rood en bewerkt vlees is nog effectiever in het remmen van leeftijdsgerelateerde hersenatrofie dan een traditionele mediterrane voeding. Zeker wanneer je het combineert met fysieke activiteit, zo blijkt uit een recente publicatie in The American Journal of Clinical Nutrition.
Wetenschappers van de Ben-Gurion Universiteit van de Negev in Israël hebben samen met verschillende internationale teams van hersenexperts het effect van deze ‘extra groene mediterrane voeding’ op leeftijdsgerelateerde hersenatrofie onderzocht in een 18 maanden durende gerandomiseerde placebo-gecontroleerde studie met 224 deelnemers.
De vrijwilligers werden willekeurig ingedeeld bij een van de drie interventiegroepen: een groep met richtlijnen voor gezonde voeding (GV), een groep met een traditioneel mediterraan dieet (MED) en een groep met een extra groen mediterraan dieet (Green-MED). Alle groepen kregen een gratis lidmaatschap van de sportschool. De MED- groep volgde een traditionele, caloriearme mediterrane voeding, arm aan enkelvoudige koolhydraten en rijk aan groenten. Rund- en lamsvlees werden gedeeltelijk vervangen door gevogelte en vis. Ze aten dagelijks 28 g walnoten met 440 mg polyfenolen. De Green-MED-deelnemers moesten bewerkt en rood vlees helemaal vermijden, ze dronken 3-4 kopjes groene thee per dag en een dagelijkse groene shake van mankai-eendenkroos ter vervanging van het avondmaal. Samen zorgden deze groene componenten voor een extra dagelijkse inname van 800 mg polyfenolen in vergelijking tot het MED-dieet. Voor en na de proef werden MRI-metingen van de hersenen gedaan. Atrofie van de hippocampus (HA) en lateraal-ventrikelvolume (LVV) werden gemeten als indicatoren van hersenatrofie en voorspellers van toekomstige dementie.
Na 18 maanden vertoonde 66% van de deelnemers een afname in HA. De afname was het meest uitgesproken bij de 50-plussers, van wie 79% een HA-daling vertoonde. Bij de 50-plussers was de afname van HA en toename van LVV minder aanzienlijk bij deelnemers van de mediterrane diëten. De laagste daling in HA werd waargenomen bij degenen die het extra groene mediterrane dieet volgden.
Verhoogde urinespiegels van de van mankai-polyfenolen urolithine-A en tyrosol waren significant geassocieerd met een lagere HA-afname. Deze resultaten zijn in overeenstemming zijn met eerder bewijs dat een mindere naleving van het mediterrane dieet geassocieerd is met leeftijdsgebonden hersenatrofie bij ouderen.
Referentie:
Kaplan, A., Zelicha, H., Meir, A. Y.,et al. The effect of a high-polyphenol Mediterranean diet (GREEN-MED) combined with physical activity on age-related brain atrophy: the DIRECT PLUS randomized controlled trial. The American Journal of Clinical Nutrition, 2022.
Bron: https://www.voedingsgeneeskunde.nl/node/5798