Na 5 jaar heeft de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) de gezondheidsclaim dat omega 3-vetzuren de bloeddruk kunnen verlagen goedgekeurd. In 2014 diende de Global Organization for EPA and DHA Omega-3s (GOED) hiervoor een verzoek in. Op basis van een meta-analyse van 70 studies naar het gebruik van omega 3-vetzuren en de invloed op de bloeddruk, vonden de wetenschappers van GOED dat een gezondheidsclaim gerechtvaardigd is. Daarmee hield het echter niet op. De afgelopen 5 jaar bleef GOED onderbouwende studies indienen bij de FDA. Maar liefst 717 studies leggen een verband tussen het gebruik van omega 3-vetzuren en een positief effect op de bloeddruk.
De FDA heeft nu verschillende bewoordingen van de gezondheidsclaim goedgekeurd voor gebruik op Amerikaanse supplementen met een voldoende hoeveelheid omega 3-vetzuren, waaronder ‘een combinatie van EPA en DHA kan helpen om de bloeddruk te verlagen en het risico op hypertensie te verminderen’. Een verhoogde bloeddruk is tevens een risicofactor voor coronaire hartziekten, daarom mag ook dit op de verpakking staan. Opvallend, omdat gezondheidsclaims zoals die in Europa gebruikt worden in de regel een gezondheidsbevorderend effect omschrijven en niet een ziektereducerend effect. De claim dient wel gepaard te gaan met de vermelding dat het bewijs niet eenduidig is. Toch is het toestaan van de claim in de Verenigde Staten opnieuw een belangrijke erkenning van de positieve effecten van omega 3-vetzuren op de gezondheid. Deze claim gaat overigens een stuk verder dan de gezondheidsclaim die reeds in Europa werd goedgekeurd voor de effecten van EPA en DHA op de bloeddruk. De door de European Food Safety Authority (EFSA) goedgekeurde bewoording luidt: EPA en DHA dragen bij tot de instandhouding van de normale bloeddruk. Deze claim mag uitsluitend worden gebruikt op producten met een dagdosering van 3 gram EPA plus DHA.
Bron: OrthoKennis