Poeder van geroosterde fluweelbonen zou beter werken dan levodopa/carbidopa, de medicatie die parkinsonpatiënten standaard voorgeschreven krijgen. Dat beweren Japanse onderzoekers in een kleine trial met zeven patiënten. De fluweelbonen verdubbelden de on-tijd, vergeleken met klassieke medicatie.
Parkinsonpatiënten ervaren on- en off-perioden, waarbij tijdens de off-periode de medicatie uitgewerkt is en de klachten het hevigst zijn.
Fluweelboon, Mucuna pruriens, werd in Japan in de 16e eeuw ingevoerd als voedselbron, maar raakte in de vorige eeuw uit de mode. Al in de jaren dertig werd levodopa uit deze boon gehaald, de stof die parkinsonpatiënten in farmacologische vorm nemen. Poeder van fluweelboon kan dus een goed alternatief zijn voor medicatie, maar die optie is nog ondermaats getest geweest.
Fluweelboon had nog andere voordelen. Het zou een levodopa-piek realiseren in het plasma die 110% hoger was dan levodopa-carbidopa. Het is bovendien een stuk goedkoper.
In deze studie werd 11 gram poeder van fluweelboon als testdosis genomen, goed voor 440 mg levodopa. Volgens de onderzoekers heeft die dosering dezelfde potentie als een 100/10-dosering van levodopa-carbidopa. Het effect van levodopa in fluweelboon zou ondersteund worden door een andere bioactieve stof uit de fluweelboon die het COMT-enzym remt.
Het deelnemersaantal van deze studie was echter laag, maar de resultaten zijn wel een bevestiging van andere studies. De presentatie van de resultaten in de publicatie (met name de duur tot effectintrede) is echter ambigu en geeft een onbetrouwbare indruk.
Referentie:
Sakata M, Miyamoto K, Koh J et al. Japanese Mucuna pruriens (Hasshou beans) Showed Fast-acting and Long-lasting Effects in Parkinson's Disease. Intern Med. 2024