Fytotherapie om prostaatbiopsie te vermijden

boswellia_0Als mannen met een verhoogd PSA-niveau ontstekingsremmende kruiden nemen, kunnen ze hun diagnose zodanig gunstig maken dat een prostaatbiopsie niet meer aan de orde is. Dat blijkt uit een Italiaanse studie waarin 66 deelnemers kurkuma, boswellia, zeeden en brandnetel hadden genomen. Opmerkelijk, de controlegroep met 76 deelnemers nam dagelijks 320 mg Serenoa repens, een kruid dat geboekstaafd staat als 'prostaatkruid'.

Ondanks zijn beperkt nut is prostaatspecifiek antigen (PSA) nog altijd de basis om te beslissen om al dan niet een prostaatbiopsie uit te voeren. Een probleem bijvoorbeeld is dat antibioticumtherapie PSA wel verlaagt, maar prostaatkanker niet voorkomt. Gelukkig worden MRI-scans steeds meer ingezet om die rol over te nemen, zodat een biopsie vermeden kan worden.

Aan deze studie werden deelnemers uitgenodigd bij wie al twee maal een verhoogd PSA-niveau was vastgesteld. Hun werd gevraagd drie maanden lang een extract met de vier kruiden te nemen en vervolgens een MRI-scan te laten nemen. Op basis van PSA en MRI  werd de beslissing genomen om al dan niet een biopsie te nemen.

Bij de groep die het viervoudige kruidenpreparaat nam, daalde totaal PSA met 76% en dat was meer dan de serenoa-groep, 64%. Een opmerkelijk verschil was er voor het aantal patiënten die een biopsie moest laten nemen: 35% van de groep van het complexe kruidenpreparaat versus 78% van de serenoa-groep.

Volgens de Italiaanse onderzoekers is serenoa geen krachtige ontstekingsremmer, terwijl een aantal ingrediënten van het kruidenpreparaat dat wel is. Serenoa kan dan wel PSA verlagen, maar verbetert volgens deze bevindingen de prognose niet. In de serenoa-groep hadden negen deelnemers een daling in PSA maar wel een positieve MRI-uitslag, in de andere groep lag dat aantal veel lager.

De onderzoekers noemen ook isoflavonen als mogelijke bioactieve stof in dit verhaal, maar ze geven geen nadere uitleg over de aanwezigheid van isoflavonen in de testpreparaten. Isoflavonen verminderen met name het prostaatvolume bij deelnemers met benigne prostaatvergroting.

De samenstelling van het comoplexe preparaat was als volgt: 500 mg Curcuma longa, 300 mg boswellia, 240 Urtica dioica en 200 mg Pinus pinaster, twee keer per dag te nemen. Hetzelfde kruidenpreparaat is in eerdere studies ook met succes getest voor prostatitis en PSA-reductie.

Een grote beperking van de studie was dat ze niet geblindeerd was.

Referentie:
Cai T, Tamanini I, Puglisi M et al. Phytotherapy Might Have a Role in Reducing Unnecessary Prostate Biopsies: Results from an Exploratory, Randomized Controlled Trial of Two Different Phytotherapeutic Agents. Clin Pract. 2024; 14(1):188-197 doi:10.3390/clinpract14010016

Bron: https://www.voedingsgeneeskunde.nl/node/7080

Comments are closed.