Het gebruik van multivitaminen, omega-3-vetzuren, probiotica- of vitamine D-supplementen kan het risico verminderen om positief te testen op SARS-CoV-2 , althans bij vrouwen. Dit blijkt uit een groot bevolkingsonderzoek dat online gepubliceerd is in het tijdschrift BMJ Nutrition Prevention & Health.
De onderzoekers maakten gebruik van gegevens van de COVID-19 Symptom Study-app om te zien of regelmatige gebruikers van supplementen minder snel positief testten op SARS-CoV-2. De app werd in maart 2020 gelanceerd in het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Zweden om zelfgerapporteerde informatie over de ontwikkeling van de pandemie vast te leggen. Voor deze studie analyseerden de onderzoekers informatie die werd verstrekt door 372.720 Britse abonnees over hun gebruik van voedingssupplementen in mei, juni en juli 2020 tijdens de eerste golf van de pandemie, evenals eventuele testresultaten.
Tussen mei en juli slikten 175.652 Britse abonnees regelmatig voedingssupplementen. Ongeveer tweederde (67%) was vrouw en meer dan de helft had overgewicht. In totaal testten 23.521 mensen positief op SARS-CoV-2 tussen mei en juli.
Het gebruik van probiotica, omega-3-vetzuren, multivitaminen of vitamine D was geassocieerd met een lager risico op SARS-CoV-2-infectie: respectievelijk 14%, 12%, 13% en 9% lager, na correctie voor mogelijk verstorende factoren, zoals onderliggende aandoeningen en voedingsgewoonten. De cijfers voor de VS (n=45.757) en Zweden (n=27.373) waren vergelijkbaar, namelijk een verminderd risico van respectievelijk 18% en 37% voor probiotica, 21% en 16% voor omega-3-vetzuren, 12% en 22% voor multivitaminen, en 24% en 19% voor vitamine D-supplementen.
Dergelijke effecten werden niet waargenomen bij degenen die vitamine C-, zink- of knoflooksupplementen gebruikten. Wanneer de onderzoekers specifiek naar geslacht, leeftijd en gewicht (BMI) keken, werden de beschermende associaties voor probiotica, omega-3-vetzuren, multivitaminen en vitamine D alleen waargenomen bij vrouwen van alle leeftijden en gewichten. Bij mannen werden dergelijke duidelijke associaties niet gezien.
Het betrof hier een observationeel onderzoek, waardoor een oorzakelijk verband niet vastgesteld kan worden. Ook erkennen de onderzoekers dat de studie zich baseerde op zelfgerapporteerde gegevens en een zelfgekozen groep. Bovendien werd er geen informatie verzameld over supplementdoses of ingrediënten. Hoewel de waargenomen effecten bescheiden waren, waren ze significant.
Referentie:
Louca P, Murray B, Klaser K et al. Modest effects of dietary supplements during the COVID-19 pandemic: insights from 445,850 users of the COVID Symptom Study app. BMJ Nutrition, Prevention & Health, 2021.
Bron: https://www.voedingsgeneeskunde.nl/node/5465