Er is geen duidelijk significant verband tussen de consumptie van verzadigd vet en het risico op hart- en vaatziekten of overlijden daaraan. Dat is de conclusie van een analyse van 32 verschillende studies, reviews en meta-analyses, gepubliceerd in het European Journal of Preventive Cardiology.
Verschillende studies
De onderzoekers selecteerden studies die zijn uitgevoerd tussen 2010 en 2021. Er werden 4 observationele studies, 3 RCT’s en 25 systematische reviews en meta-analyses geïncludeerd. Uit een eerste analyse van de (epidemiologische) observationele studies werden geen effecten gevonden van de inname van verzadigd vet op het risico op hart- en vaatziekten. Ook de analyse van de RCT’s liet geen onderbouwing zien van de hypothese dat verzadigd vet het risico op hart- en vaatziekten verhoogt.
Analyse van reviews en meta-analyses
Vervolgens legden de onderzoekers de systematische reviews en meta-analyses naast elkaar. In deze studies werd gekeken naar de impact van eetpatronen hoog in verzadigd vet op het risico op hart- en vaatziekten. In deze studies werd er ook geen associatie gevonden, vergeleken met eetpatronen met minder vet.
Gezond eetpatroon
De onderzoekers concluderen dat er geen wetenschappelijke basis is om verzadigd vet te zien als oorzaak van hart- en vaatziekten. Verzadigd vet dat van nature voorkomt in voedingsmiddelen die rijk zijn aan voedingsstoffen kan volgens hen veilig deel uitmaken van een gezond eetpatroon. Verzadigd vet moet gezien worden als deel van de voeding en het gehele eetpatroon, en niet als een geïsoleerde voedingsstof, schrijven de onderzoekers.
Referentie: European Journal of Preventive Cardiology