Gewone yoghurt beschermt bij insulineresistentie

YoghurtEen recente klinische studie uitgevoerd in China heeft aan het licht gebracht dat gewone yoghurt de insulineresistentie bij obese vrouwen met niet-alcoholische leververvetting (NAFLD) en metabool syndroom (MetS) kan helpen verbeteren door beïnvloeding van de darmmicrobiota en diverse metabole- en stressparameters.

 

Nog niet zo lang geleden werd vastgesteld dat mensen die lijden aan MetS, verstoringen hebben in de darmmicrobiota.1 Bovendien blijkt uit observationele studies dat het consumeren van gefermenteerde zuivelproducten gerelateerd is aan een gezonde leefstijl en grotere affiniteit met mediterrane voeding.2

 

Deelnemers aan deze studie waren volwassen vrouwen met obesitas tussen 36 en 66 jaar met zowel  NAFLD als MetS.3 Ze kregen ofwel 220g yoghurt per dag (n=48) of gewone melk (n=44) gedurende 24 weken. Bij het begin van de studie en na 24 weken interventie werden bij alle deelnemers diverse metingen uitgevoerd, zoals antropometrie, bloedglucose-, insuline-, lipiden- en cytokinespiegels. Levervet en darmmicrobiota werden alleen vastgesteld bij 20 deelnemers (at random) per groep.

 

Vergeleken met de deelnemers die melk consumeerden, leidde yoghurtinname tot een vermindering van de insulineresistentie, nuchtere insuline en 2-uurs insuline (na glucose-inname), naast een daling van alanine aminotransferase/ALAT (leverfunctie) en levervet. Bovendien leidde yoghurtgebruik tot een daling van triglycerides, totaal cholesterol, vaspine - een adipocytokine met insulineproducerende en anti-inflammatoire effecten - lipopolysaccharide (LPS), fibroblast groeifactor 21 (FGF21), tumor necrose factor-alfa (TNF-alfa) en een toename van oxidatieve stressmarkers, zoals glutathion peroxidase en superoxide dismutase. Yoghurt zorgde ook voor specifieke veranderingen in darmmicrobiota-samenstelling.

 

De auteurs concluderen dat inname van yoghurt gunstiger is dan melk voor het verbeteren van insulineresistentie en NAFLD bij obese vrouwen met MetS. Door toepassing van een statistisch model (mediatie-analyse) vermoeden ze dat de vermindering van de insulineresistentie, oxidatieve stress, inflammatie en LPS en de verandering van de darmmicrobiota samenstelling, hierbij een rol van belang speelden.

 

Referenties:
1. Guevara-Cruz, M., et al. Improvement of Lipoprotein Profile and Metabolic Endotoxemia by a Lifestyle Intervention That Modifies the Gut Microbiota in Subjects With Metabolic Syndrome. Journal of the American Heart Association, 2019, 8.17: e012401.doi: 10.1161/JAHA.119.012401.
2. Mena-Sánchez, G., et al. Fermented dairy products, diet quality, and cardio–metabolic profile of a Mediterranean cohort at high cardiovascular risk. Nutrition, Metabolism and Cardiovascular Diseases, 2018, 28.10: 1002-1011. doi: 10.1016/j.numecd.2018.05.006.
3. Chen, Y., et al. Yogurt improves insulin resistance and liver fat in obese women with nonalcoholic fatty liver disease and metabolic syndrome: a randomized controlled trial. The American journal of clinical nutrition, 2019, 109.6: 1611-1619.doi: 10.1093/ajcn/nqy358.

 

Bron: https://www.voedingsgeneeskunde.nl/node/4660

Comments are closed.