Gezond met gerstebrood

gerstebroodDoor gerstebrood te eten verlaag je het risico op diabetes en hartziekte, zeggen Zweedse wetenschappers. Ze lieten gezonde vrijwilligers drie dagen lang gerstebrood eten tijdens elke maaltijd van de dag. Hun bloedsuiker ging daardoor omlaag en de afscheiding van bepaalde hormonen werd gestimuleerd.

Gerstkorrels bevatten een bijzonder mengsel van vezels. Die vezels hebben een gunstig effect op de darmflora. Met name verhogen ze de darmbacterie Prevotella copri, die de bloedsuiker en hongerhormonen kan beïnvloeden. Het gunstige effect op de darmflora uit zich ook in onderdrukking van 'laaggradige ontstekingen'. Laaggradige ontstekingen ontstaan door ongewenste, stille activiteit van het afweersysteem, die mogelijk een gevolg van een ongezonde leefstijl is. Ze liggen aan de basis van vele ziektebeelden, waaronder hart- en vaatziekten.

Referenties:
Nilsson AC, Johansson-Boll EV, Björck IM. Increased gut hormones and insulin sensitivity index following a 3-d intervention with a barley kernel-based product: a randomised cross-over study in healthy middle-aged subjects. Br J Nutr. 2015 Sep 28;114(6):899-907
Choi JS, Kim H, Jung MH, Hong S, Song J. Consumption of barley beta-glucan ameliorates fatty liver and insulin resistance in mice fed a high-fat diet. Mol Nutr Food Res. 2010 Jul;54(7):1004-13. doi: 10.1002/mnfr.200900127.
Yukie Fuse, Mariko Higa et al. Effect of High β-glucan Barley on Postprandial Blood Glucose and Insulin Levels in Type 2 Diabetic Patients. Clin Nutr Res. 2020 Jan; 9(1): 43–51. doi: 10.7762/cnr.2020.9.1.43
Matsuoka T, Hosomi K, et al. Relationships between barley consumption and gut microbiome characteristics in a healthy Japanese population: a cross-sectional study. BMC Nutr. 2022 Mar 14;8(1):23. doi: 10.1186/s40795-022-00500-3.

Bron: ABC Gezondheid

Comments are closed.