De rol van glutamaat als belangrijke excitatoire (stimulerende) neurotransmitter in de pathofysiologie van migraine biedt aanknopingspunten voor mogelijke voedingsinterventies. Overmatige glutamaatspiegels kunnen leiden tot excitotoxiciteit, waarbij neuronen overprikkeld worden en celbeschadiging optreedt. Dit proces speelt een cruciale rol bij migraine en kan leiden tot neuro-inflammatie, oxidatieve stress en verstoring van de bloed-hersenbarrière.
Diverse voedingsstoffen, waaronder omega 3-vetzuren, magnesium, vitamines B, C, D en E en co-enzym Q10 kunnen mogelijk bescherming bieden tegen glutamaat-excitotoxiciteit en daarmee een rol spelen in het verminderen van migraineklachten. Omega-3 vetzuren zijn belangrijk voor een normale hersenontwikkeling en -functie. Ze hebben neuroprotectieve effecten tegen glutamaat-excitotoxiciteit en kunnen mogelijk de frequentie en intensiteit van migraine verminderen. Magnesium is van essentieel belang voor een normale hersenfunctie en beschermt tegen excitotoxiciteit door NMDA-glutamaatreceptoren te blokkeren. Suppletie met magnesium kan de frequentie en ernst van migraineaanvallen verminderen. Vitamine C staat bekend om zijn krachtige antioxidante eigenschappen en kan glutamaat-excitotoxiciteit verminderen door NMDA-receptoractiviteit te verminderen en opname van glutamaat te verhogen. Ook vitamine E is een antioxidant en kan bijdrage aan een lagere oxidatieve belasting. Riboflavine speelt een rol bij het verminderen van glutamaat-exocytose in synaptische spleten, waardoor het indirect beschermt tegen excitotoxiciteit. De vitamines B6, folaat en B12 helpen de homocysteïnespiegel te verlagen, een neurotoxische stof die excitotoxiciteit bevordert. CoQ10 is tot slot betrokken bij de energieproductie in mitochondriën, heeft neuroprotectieve eigenschappen en kan de frequentie en duur van migraineaanvallen verminderen.
Samenvattend kan worden gesteld dat glutamaat gemedieerde excitotoxiciteit sterk geassocieerd is met het bestaan van migraine. Deze relatie is gebaseerd op de bijdrage van excitotoxiciteit aan onder andere neuro-inflammatie, oxidatieve stress, verhoogde permeabiliteit van de bloed-hersenbarrière en cerebrale vaatverwijding. Het huidige bewijs benadrukt de rol van specifieke voedingsstoffen bij het beschermen tegen excitotoxiciteit. Toepassing van de stoffen bij de migrainebehandeling kan migraineklachten significant verminderen.
De Engelstalige publicatie kunt u hier teruglezen.
Referentie:
Martami, F., & Holton, K. F. (2023). Targeting Glutamate Neurotoxicity through Dietary Manipulation: Potential Treatment for Migraine. Nutrients, 15(18), 3952.
Bron: https://www.orthofyto.com/orthomoleculair/glutamaattoxiciteit-en-migraine