Een urineweginfectie is een infectie van een of meerdere organen of weefsels van de urinewegen – de nieren, de urineleiders, de blaas en de urinebuis. Een infectie van de onderste urinewegen – blaasontsteking – komt heel veel voor, vooral bij vrouwen. Een infectie van de bovenste urinewegen – nierbekkenontsteking – komt minder vaak voor, maar is vaak veel ernstiger en pijnlijker.
Urineweginfecties worden in de meeste gevallen veroorzaakt door bacteriën, vooral door Escherichia coli (E. coli). De bacteriën die een urineweginfectie veroorzaken, zijn dezelfde bacteriën die van nature in de darm zitten, maar ze zijn in staat om zich vast te hechten aan de slijmvliezen van de urinewegen, zodat ze via de urinebuis naar de blaas en verder naar de nieren kunnen migreren. In dat geval worden het uropathogene bacteriën genoemd, met als belangrijkste uropathogene E. coli (UPEC).
Bij urineweginfecties wordt standaard antibiotica voorgeschreven. Vaak komen urineweginfecties op regelmatige basis terug, waarvoor nog meer en langduriger antibiotica ingezet wordt, zodat bacteriën resistent worden. Antibioticaresistente bacteriën kunnen urineweginfecties veroorzaken die heel moeilijk te behandelen zijn. Antibiotica vernietigen bovendien de darmbacteriën die E. coli onder controle houden. Ze zijn dus eigenlijk een belangrijke oorzaak van terugkerende urineweginfecties.
Doeltreffende alternatieven voor antibiotica die urineweginfecties voorkomen en/of sneller genezen zijn veenbessen, D-mannose en probiotica.
Een andere veelbelovende kandidaat is groene thee. Groene thee en vooral de catechinen (epigallocatechine en epigallocatechinegallaat) hebben een antibacteriële werking tegen verschillende pathogene bacteriën, ook uropathogene E. coli. Groene thee kan op zichzelf ingezet worden voor het voorkomen of behandelen van urineweginfecties, maar het versterkt ook de werking van antibiotica (Noormandi A, 2014; Reygaert W, 2013).
Referenties
1. Noormandi A, Dabaghzadeh F. Effects of green tea on Escherichia coli as a uropathogen. J Tradit Complement Med. 2014 Dec 16;5(1):15-20.
2. Reygaert W, Jusufi I. Green tea as an effective antimicrobial for urinary tract infections caused by Escherichia coli. Front Microbiol. 2013 Jun 18;4:162.
Bron: PlaceboNocebo