Groene thee verbetert darmbarrière

groene-theeDe polyfenolen uit groene thee kunnen de darmbarrière bij patiënten met metabool syndroom versterken en het insijpelen van endotoxine naar het bloed verlagen. Dat hebben Amerikaanse onderzoekers vastgesteld in een gecontroleerde studie met 19 gezonde volwassenen en 21 volwassenen met metabool syndroom. De interventie had desondanks geen invloed op drie ontstekingsmarkers.

Metabool syndroom is een enorm gezondheidsprobleem in de VS. Chronische laaggradige ontsteking is een drijvende kracht achter dit syndroom, die op zijn beurt deels het gevolg is van bacterieel endotoxine dat via een verstoorde darmbarrière het lichaam binnen geraakt. Zelfs in zeer lage concentraties is endotoxine inflammatoir. Omdat mannen en vrouwen met metabool syndroom complicaties hebben die subklinisch zijn, is een farmacologische aanpak uitgesloten, schrijven de onderzoekers, waarbij ze voeding naar voren schuiven als benadering van het probleem.

Aan de polyfenolen uit groene thee - EGCG en andere catechinen - zijn reeds vele gezondheidseigenschappen toegekend, maar remediëring van leaky gut werd nog niet in een RCT nagegaan. Leaky gut werd in deze studie vastgesteld met de lactulose-mannitoltest en de sucrose-erytrose-test. Enkel de lactulose-mannitoltest gaf een significant resultaat bij deelnemers met metabool syndroom en niet in de gezonde deelnemersgroep. Het endotoxineniveau was bij aanvang van de studie gemiddeld hoger bij de deelnemers met metabool syndroom en verlaagde dankzij de groenetheepolyfenolen in beide groepen. De daling in calprotectine en myeloperoxidase in de feces wijzen op minder ontsteking of oxidatieve stress ter hoogte van de darmwand.

Verder was er een daling van de suikerspiegel (ook in de gezonde groep), maar op markers voor ontsteking (IL6, TNFα) was er geen invloed, wat toch wel een doel van de studie was.

De deelnemers kregen de groenetheepolyfenolen in de vorm van een gelei (890 mg catechinen, zonder cafeïne en in gelatine), die ze als snack konden eten. Alle deelnemers kregen de bijkomende instructie om polyfenolrijke voeding te vermijden, wat overigens ook als gevolg had dat de dagelijkse vezelinname daalde (bijvoorbeeld van 22 naar 18 gram in de gezonde placebogroep).

De interventie duurde vier weken. Wat er met die polyfenolen in het lichaam gebeurt, bleek sterk individueel bepaald te zijn. Dat lazen de onderzoekers af uit de metingen van de γ-valerolactonen in het bloed, de bacteriële metabolieten van de polyfenolen.

Referentie:
Zeng M, Hodges JK, Pokala A et al. A green tea extract confection decreases circulating endotoxin and fasting glucose by improving gut barrier function but without affecting systemic inflammation: A double-blind, placebo-controlled randomized trial in healthy adults and adults with metabolic syndrome. Nutr Res. 2024; 124:94-110 doi:10.1016/j.nutres.2024.02.001

Bron: https://www.voedingsgeneeskunde.nl/node/7280

Comments are closed.