Groente verlaagt risico op stress

Groenten en fruitHoe meer porties groente je dagelijks eet, des te lager is het risico op stress, vooral bij vrouwen. Dat blijkt uit een Australisch onderzoek van de Universiteit van Sydney onder een grote populatie van 60.000 Australiërs van 45 jaar en ouder. De studie is onderdeel van ′45 and up′, het grootste longitudinale onderzoek op het zuidelijk halfrond onder 250.000 Australiërs naar gezond ouder worden. De resultaten zijn gepubliceerd in het tijdschrift British Medical Journal Open.

 

De Australische deelnemers werden gedurende de periode 2006 tot 2008 en in 2010 ondervraagd over hun groente- en fruitconsumptie, levensstijl en mate van psychische stress op basis van de goed gevalideerde Kessler Psychological Distress Scale. Daaruit bleek dat deelnemers die elke dag drie tot vier porties (225 tot 300 gram) groente aten, een 12 % lagere kans op stress hadden, vergeleken met personen die dagelijks geen of slechts één portie (75 gram) groente aten. Degenen die elke dag vijf tot zeven porties groente én fruit aten, hadden zelfs 14 % minder kans op stress vergeleken met het dagelijks eten van geen tot vier porties.

 

Het positieve effect van het eten van groente en fruit bleek bij vrouwen veel groter dan bij mannen. Al bij slechts twee porties groente per dag liepen vrouwen 16 % minder risico op stress, bij drie tot vier porties groente bleek dit 18 % te zijn. Het eten van vijf tot zeven porties per dag verlaagde het risico op stress bij vrouwen zelfs met 23 %, vergeleken met vrouwen met geen of één portie. Dezelfde inname van alleen fruit bleek in tegenstelling tot alleen groente geen significant voordeel op te leveren.

 

Referentie:
Nguyen B, Ding D, Mihrshahi S. Fruit and vegetable consumption and psychological distress: cross-sectional and longitudinal analyses based on a large Australian sample. BMJ Open; 7(3).

 

Bron: https://www.voedingsgeneeskunde.nl/node/2996

Comments are closed.