Het is bekend dat de kolonisatie van Helicobacter pylori in de maag het microbioom ter plekke beïnvloedt en ontsteking van het maagslijmvlies kan veroorzaken. Recent onderzoek toont aan dat een infectie met de bacterie bovendien invloed heeft op de samenstelling van het darmmicrobioom en zo indirect de barrièrefunctie van de darm kan verstoren.
Aan de studie namen zestig volwassenen deel. Selectiecriterium was dat ze geen last hadden van diarree en in de drie maanden voorafgaand aan de studie geen antibiotica of protonpompremmers hadden gebruikt. Twaalf van de 60 deelnemers testten positief op H. pylori. Analyse van het darmmicrobioom toonde aan dat deze twaalf een grotere diversiteit aan darmbacteriën hadden dan gezonde deelnemers. Tevens werden bij deze groep een grotere hoeveelheid Candida glabrata en andere schimmels aangetroffen in de darmen. Deze verschuivingen in de samenstelling van het microbioom zijn mogelijk van invloed op de darmintegriteit met als gevolg een verhoogde ontstekingsgevoeligheid in de darm. Het onderzoek toont aan dat het in geval van een infectie met H. pylori zinvol is om ook het darmmicrobioom mee te behandelen, ongeacht of de infectie behandeld wordt met antibiotica of niet.
De hele Engelstalige publicatie is hier te lezen.
Referentie:
Dash, N. R., Khoder, G., Nada, A. M., & Al Bataineh, M. T. (2019). Exploring the impact of Helicobacter pylori on gut microbiome composition. PloS one, 14(6), e0218274.
Bron: https://www.orthofyto.com/nieuws/orthomoleculair/helicobacter-pylori-en-dysbiose/