Het belang van vis en omega-3 aangetoond na zestien jaar durend onderzoek

visHet belang van vis en omega 3-vetzuren voor de gezondheid, aangetoond na zestien jaar durend onderzoek onder 421.309 deelnemers.

 

De NIH-AARP Diet and Health Study is opgezet door het Amerikaans Nationaal Kanker Instituut, onderdeel van het Nationaal Gezondheidsinstituut, met als doel het in kaart brengen van de relatie tussen gezondheid en voeding. Deelnemers konden zich tussen 1995 en 1996 aanmelden toen zij tussen de 50-71 jaar oud waren, wonende in één van de zes geselecteerde Amerikaanse staten of in één van de twee geselecteerde grootstedelijke gebieden. De deelnemers kregen een uitgebreide vragenlijst die leefstijlfactoren en dieet inzichtelijk maakte. Van het totaal aantal deelnemers werden personen met kanker, hartaandoeningen, beroerte, nierziekte in het eindstadium of personen met een slechte gezondheid bij de start van het onderzoek uitgesloten van deelname. Hiermee kwam het totaal aantal deelnemers voor dit specifieke onderzoek op 240.729 mannen en 180.580 vrouwen. Tijdens dit zestien jaar durende onderzoek werd gekeken naar de dagelijkse inname van langeketen omega 3-vetzuren (eicosapentaeenzuur [EPA], docosahexaeenzuur [DHA], docosapentaeenzuur [DPA]), alfa-linoleenzuur (ALA), omega 6-vetzuren, enkelvoudig onverzadigde vetzuren en trans-vetzuren. Voor dit specifieke onderzoek werden de laagste en hoogste innames van vis en omega 3-vetzuren bij mannen en vrouwen met elkaar vergeleken en in verband gebracht met sterfte door diverse oorzaken (onder andere kanker en hart- en vaatziekten).

 

Resultaten
Gedurende het onderzoek stierven 54.230 mannen en 30.882 vrouwen. Een hogere inname van vis en omega 3-vetzuren EPA en DHA werd in het algemeen geassocieerd met een significant lagere kans op sterfte door alle oorzaken.

 

Bij mannen werd een hogere inname van vis geassocieerd met 9% lagere totale sterfte, 10% lagere sterfte door cardiovasculaire aandoeningen, 6% lagere kankersterfte, 20% lagere sterfte aan luchtwegaandoeningen en 37% lagere sterfte door chronische leverziekten.

 

Bij vrouwen werd een hogere inname van vis geassocieerd met 8% lagere totale sterfte, 10% lagere sterfte door hart- en vaatziekten en 38% lagere sterfte bij de ziekte van Alzheimer.

 

Gebakken en gefrituurde vis werd niet gerelateerd aan sterfte bij mannen terwijl dit wel bij vrouwen werd geassocieerd met een grotere kans op sterfte door alle oorzaken en sterfte door cardiovasculaire ziekten en luchtwegaandoeningen.

 

Inname van omega 3-vetzuren (EPA/DHA) werd geassocieerd met een 15% lagere kans op sterfte door cardiovasculaire ziekten bij mannen en een 18% lagere kans bij vrouwen.

 

Conclusie
Een hogere inname van vis en omega 3-vetzuren EPA en DHA werd geassocieerd met een lagere kans op sterfte door de meest voorkomende ziekten, zowel bij mannen als bij vrouwen. Uit het onderzoek bleek daarnaast dat maar liefst 91% van de deelnemers een te lage inname van EPA en DHA had (lager dan de aanbevolen hoeveelheid van 250 mg EPA/DHA per dag van de Wereldgezondheidsorganisatie [WHO]). De onderzoekers concludeerden dat het op basis van deze resultaten belangrijk blijft om mensen goed te informeren over de noodzaak om voldoende vis (en EPA /DHA) te consumeren. Daarnaast zou er meer advies gegeven moeten worden over het belang van het niet frituren en bakken van vis..

 

Referentie
Zhang et al. Association of fish and long-chain omega-3 fatty acids intakes with total and cause-specific mortality: prospective analysis of 421 309 individuals. J Intern Med. 2018 Oct;284(4):399-417. doi: 10.1111/joim.12786. Epub 2018 Jul 17. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30019399

 

Bron: Orthokennis.nl

Comments are closed.