Overwegend plantaardig eten staat enorm in de belangstelling. De resultaten van een recent gepubliceerde observationele studie laten zien dat we wellicht choline - dat voornamelijk in dierlijke producten voorkomt - niet over het hoofd moeten zien. Choline is een semi-essentieel nutriënt en is nodig voor de aanmaak van acetylcholine, een neurotransmitter die onder meer betrokken is bij de prikkeloverdracht in de hersenen.
De genoemde studie liet zien dat het risico op dementie 28% lager is bij mannen met de hoogste inname van fosfatidylcholine, vergeleken met mannen met de laagste inname. Ook scoorden mannen met de hoogste inname hoger in allerlei tests om geheugen en taalvaardigheden te meten. De totale choline-inname liet geen verband zien met het risico op dementie. De belangrijkste bronnen van choline waren eieren (39%)en vlees (37%). De gemiddelde totale choline-inname was 431 ± 88 mg per dag waarvan 188 ± 63 mg per dag fosfatidylcholine was.
De onderzoekers concludeerden dat een hogere inname van fosfatidylcholine geassocieerd is met een lagere kans op dementie en betere cognitieve vaardigheden bij mannen in Oost-Finland.
Referentie:
Ylilauri, M., et al. Associations of dietary choline intake with risk of incident dementia and with cognitive performance: the Kuopio Ischaemic Heart Disease Risk Factor Study. The American journal of clinical nutrition, 2019. https://doi.org/10.1093/ajcn/nqz148