Huidproblemen? Ontdek de dermatologisch effecten van curcumine

CurcumaCurcumine uit Curcuma longa: een krachtig polyfenol

Curcumine is een polyfenol dat gewonnen wordt uit de wortelstokken van het kruid Curcuma longa. Het is het meest bekende en biologisch meest actieve bestanddeel van de geelwortel plant. Het polyfenol is een antioxidant en heeft een ontstekingsremmende, schimmelwerende, kankerbestrijdende werking. Verschillende curcumaderivaten worden van oudsher gebruikt voor huidaandoeningen, zoals wonden, ontstekingen en psoriasis. Curcumine kent echter nog meer toepassingen en wordt bijvoorbeeld ingezet bij reuma, hyperpermeabele darm, diabetes, het metabool syndroom en ter ondersteuning van het immuunsysteem.

Kurkuma vermindert inflammatie in de huid

In de review van Barbalho wordt een overzicht gegeven van 12 degelijke studies van de afgelopen 10 jaar naar de klinische werkzaamheid van curcuminoïden specifiek in de huid. Curcuma (ook geschreven als kurkuma of bekend als turmeric) bevat ongeveer 2%–6% curcuminoïden, waarvan 80% curcumine, 18% demethoxycurcumine en 2% bisdemethoxycurcumine. De volledige impact van curcumine wordt nog steeds niet volledig begrepen. Het draagt in elk geval direct of indirect bij aan de vermindering van pro-inflammatoire moleculen. Het schaalt de expressie af van TNF-a, NF-kB, IL-1b, IL-6, IL-8 en cyclo-oxygenase (COX)-2. Dankzij deze brede werking is er dus een gunstig effect op verschillende (dermatologische) pathologieën. De studies uit de review van Barbalho tonen aan dat curcumine kan worden ingezet bij de behandeling van vitiligo, van fotoveroudering als gevolg van UV-straling, ter ondersteuning van het vochtgehalte en de elasticiteit van de huid, bij psoriasis, bij ontstoken huid door bestraling en bij roodheid. We noemen enkele opvallende toepassingen en resultaten.

Topisch gebruik van curcumine

Topisch gebruik van curcumine lijkt effectief bij lokale huidziekten. Kanttekeningen hierbij zijn dat curcumine slecht oplosbaar is in water, dat het moeilijk wordt opgenomen door de huid en dat de effectiviteit snel afneemt. Dit maakt het tot een lastig ingrediënt voor topische commerciële toepassingen. In de studie van Asada werd een warmwaterextract met Curcuma longa gebruikt op een met ultraviolet B (UVB) bestraalde opperhuid. Dit extract remde significant de toename van TNF-a en IL-1b in UVB-geïnduceerde tumoren en zorgde voor een toename van de hyaluronzuur-synthese.

Verbetering bij psoriasis

In de studie van Vaughn werd het gebruik onderzocht van curcumatabletten (500 mg), curcuma gecombineerd met andere kruiden (500 mg totaal: C. longa, H. indicus, R. cordifola, Azadirachta indica, C. asiatica, Tinospora cordifolia, P. amarus, P. emblica en Glycyrrhiza glabra) en een placebo bij roodheid in het gezicht. De curcuma-kruidencombinatie verbeterde de roodheid bij 40% van de deelnemers. In een andere studie van Vaughn had de curcuma-kruidencombinatie een gunstig effect op de productie van talg in het gezicht en op transepidermaal waterverlies. In een studie van Bahraini werd een tonicum met curcuma gebruikt bij psoriasis. De resultaten waren een verbetering van schilfering, erytheem, laesieverharding en kwaliteit van leven. In de studie van Antiga werden psoriasispatiënten behandeld met topische steroïden en orale curcumine waardoor T-cellen gemedieerde ontstekingen en laesies afnamen. In een studie van Sarafian leidde het gebruik van een curcumaextract op water-alcoholbasis eveneens tot vermindering van psoriasisgebied, -dikte, schilfering en roodheid en tot een verbetering van de kwaliteit van leven.

Meer te weten komen over de natuurlijke aanpak van nagelpsoriasis? Lees dan het artikel: Nagelpsoriasis, natuurlijke aanpak met Aloë vera en oregano.

Curcumine tegen fotoveroudering

De studie van Muta toonde gunstige effecten van Curcuma longa op de gezichtshuid op het vlak van fotoveroudering vanwege de remmende gelatineuze activiteit. Een curcumabevattende crème bracht bij vrouwen verbetering in het collageen en de elasticiteit van de gezichtshuid. In de studie van Palatty tot slot werd een crème met Curcuma longa gebruikt bij patiënten na radiotherapie of chemoradiotherapie aan de hoofd of nek als gevolg van kanker. De crème zorgde voor een aanzienlijke vermindering van dermatitis.

De resultaten uit de review laten dus zien dat curcumaderivaten een rol kunnen spelen bij het ondersteunen van de huidgezondheid met verschillende positieve dermatologische effecten. De stof biedt dan ook een nieuw therapeutisch arsenaal voor dermatologen. Voor het vaststellen van optimale toedieningen en doseringen zijn meer klinische proeven gewenst. Het advies is om bij huidaandoeningen minimaal 4 weken lang tweemaal daags 500 mg goed opneembare curcumine in te nemen.

Referentie:

Barbalho, S.M. et al. (2021). Dermatological effects of curcuma species: a systematic review. Clinical and Experimental Dermatology, 46(5): 825-833

 

Bron: https://www.biok.center/artikel/huidproblemen-ontdek-de-dermatologisch-effecten-van-curcumine

Comments are closed.