Een goede ijzerstatus van een zwangere vrouw is van belang voor de hersenontwikkeling van het ongeboren kind en tijdens de eerste levensjaren. Zowel een ijzertekort als een hoge ijzerstatus zijn in verband gebracht met een verminderde cognitieve ontwikkeling van het kind op de korte termijn. Een recente publicatie van Arija en collega’s beschrijft de effecten van de ijzerstatus tijdens de zwangerschap op de lange termijn.
In de studie werd het verband tussen de maternale ijzerstatus en de cognitieve ontwikkeling van het 7-jarige kind bekeken. De ijzerinname werd berekend op basis van een voedingsdagboek en de ijzerstatus werd vastgesteld door de concentratie ferritine en hemoglobine in het bloedserum te bepalen. De cognitieve ontwikkeling van het kind werd gemeten door middel van gedragstesten die onder andere de mate van concentratie en het geheugen bepalen. Kinderen van moeders die tijdens de zwangerschap een normale ijzerstatus hadden, presteerden beter dan kinderen waarvan de moeder een te lage of juist een hoge ijzerstatus had. Een normale ijzerstatus komt overeen met een serumconcentratie ferritine tussen 12-60 mg/L die bereikt wordt met een totale dagelijkse ijzerinname van 14,5-30 mg uit voeding en suppletie. De resultaten van het onderzoek laten zien dat er een optimale ijzerinname tijdens de zwangerschap lijkt te zijn en dat een goede ijzerstatus tevens op de lange termijn invloed heeft op de hersenontwikkeling van het kind.
De volledige publicatie kunt u hier vinden.
Referentie:
Arija, V., Hernández-Martínez, C., Tous, M., Canals, J., Guxens, M., Fernández-Barrés, S., … & Vioque, J. (2019). Association of Iron Status and Intake During Pregnancy with Neuropsychological Outcomes in Children Aged 7 Years: The Prospective Birth Cohort Infancia y Medio Ambiente (INMA) Study. Nutrients, 11(12), 2999.