

Een van de belangrijkste bevindingen was dat de consumptie van biologisch voedsel geassocieerd werd met verminderde cardiometabole risico’s, zoals obesitas, diabetes, hypertensie en hyperlipidemie. Bovendien was er sprake van een lagere blootstelling aan pesticiden bij deelnemers die biologisch voedsel aten. De langetermijneffecten op het risico op kanker bleven echter onduidelijk. Ook was de vergelijking van de voedingswaarde tussen biologische en conventionele voedingsmiddelen niet overtuigend voor biologische voeding.
In het onderzoek zijn niet de indirecte gezondheidsvoordelen van biologische voeding meegenomen, zoals bijvoorbeeld minder milieuverontreiniging. De onderzoekers concluderen dat meer studies nodig zijn om te bepalen of een biologisch dieet echt beter is dan een conventioneel dieet.
Referentie:
Poulia, K. A., Bakaloudi, D. R., Alevizou, M., Papakonstantinou, E., Zampelas, A., & Chourdakis, M. (2024). Impact of organic foods on chronic diseases and health perception: a systematic review of the evidence. Eur J Clin Nutr., 79(2): 90-103. doi: 10.1038/s41430-024-01505-w. Epub 2024 Sep 11. PMID: 39261657.
Bron: https://www.vnig.nl/nieuws/wetenschap/impact-van-biologisch-voedsel-op-chronische-ziekten