Industriële haver minder gezond

haverHaver is gezond behalve als ze te fijn gemalen wordt. Dat besluiten Canadase onderzoekers door bij vrijwilligers traditioneel grofgemalen haver te vergelijken met industrieel fijngemalen haver. De voedingsindustrie, die fijngemalen haver verwerkt in ontbijtgranen, profiteert ondertussen wel van de gezondheidsclaims rond haver.

De claim dat bètaglucanen de bloedsuikerpiek na een maaltijd kunnen verlagen, werd in 2011 door de Europese Commissie goedgekeurd. Niet dat dat de enige reden hoeft te zijn om haver te eten, want haver(mout) is een populaire keuze om gezonder te eten.

Ook van de haverkorrel kan meel gemaakt worden en in de voedingsindustrie is fijngemalen meel gebruikelijk, omdat die beter te verwerken is in ontbijtgranen en zoetwaren. Die meel bevat kleinere, zwaarder beschadigde haverpartikels die sneller verteerd worden en minder verzadiging opwekken. Ze komen daardoor dus terecht in een hogere klasse van de glycemische index.

De studie telde tien jonge mannen en tien jonge vrouwen, die telkens veertig gram haverkorrels op vier verschillende methoden vermalen aten: het gewone meel (volkoren), het commerciële maalsel (gemalen voor de industrie), de ruwe gezeefde fractie en de fijne gezeefde fractie. Van het meel werden pizza's klaargemaakt.

Duidelijk was dat de havermeel met grotere partikels (volkoren en ruw) voor minder glucoselast in het bloed zorgde (104-110 mmol/l/min) dan de commerciële of de fijne meel (136-152 mmol/l/min), met een statistisch significant verschil. Voor insuline werden dezelfde trends vastgesteld, maar die waren niet altijd statistisch robuust. Een onverwacht resultaat was dat de commerciële en fijne meel de eetlust beter leken te verlagen.

Referentie:
Zhou CZC, Anderson GH, Fan W et al. Increasing particle size of oat flours decreases postprandial glycemia and increases appetite in healthy adults. Nutr Res. 2024; 130:81-94 doi:10.1016/j.nutres.2024.07.006

Bron: https://www.voedingsgeneeskunde.nl/node/7457

Comments are closed.