Inname micronutriënten bij meer dan 50% van de bevolking laag

micronutrientenOnlangs verscheen in de European Journal of Nutrition een nadere analyse van de Nederlandse Nationale Voedselconsumptiepeiling. Hieruit bleek onder andere dat meer dan 50% van de bevolking minder calcium, ijzer, vitamine D en foliumzuur binnenkrijgt dan aanbevolen.

De onderzoekers wilden weten wat de inname is van ‘risico-micronutriënten’ via de normale voeding, verrijkte voeding en voedingssupplementen. Ze bekeken dit voor verschillende leeftijds- en geslachtsgroepen van de Nederlandse bevolking en maakten gebruik van de gegevens van de Nederlandse Nationale Voedselconsumptiepeiling (2012-2016, N = 4313, 1-79 jaar).

De onderzoekers berekenden hoeveel mensen onder de bevolking een dagelijkse inname hebben die lager is dan de geschatte gemiddelde behoefte en hoger dan de bovengrens voor calcium, ijzer, zink, vitamine A, vitamine B6, foliumzuur, vitamine D en vitamine E. Ze incluceerden normale voeding, verrijkte voeding en de totale inname inclusief voedingssupplementen en pasten het Statistisch Programma voor het Beoordelen van Voedingsblootstelling (SPADE) toe.

Uit de analyses bleek dat meer dan 50% van de bevolking een inname heeft onder de aanbevolen hoeveelheid voor calcium, ijzer, vitamine D en foliumzuur. Over het algemeen waren de vitamine D-innames voor bijna alle Nederlanders ontoereikend. Met name adolescenten, volwassen vrouwen en mensen die geen verrijkte voedingsmiddelen of voedingssupplementen namen, hadden ontoereikende innames van calcium, ijzer, zink, vitamine A, foliumzuur en vitamine E. Meer dan 1% van de peuters kreeg hoeveelheden zink, vitamine A en foliumzuur binnen die de veilige bovengrens overschrijden. Voor de andere vitaminen en mineralen was dit bijna niet het geval.

De onderzoekers concluderen dat ondanks dat de bevolking over het algemeen goed gevoed lijkt, verschillende groepen mensen onvoldoende van verschillende micronutriënten binnenkrijgen. De auteurs bevelen aan om in toekomstig onderzoek biologische (bloed/plasma) markers van de voedingsstatus te combineren met analyse van de voedingsinname. Op die manier kunnen de effecten van tekorten en overmatige inname van voedingsstoffen op de gezondheid beter beoordeeld worden.

Referentie:
Bird J K, Bruins M J, & Turini M E. Micronutrient intakes in the Dutch diet: foods, fortified foods and supplements in a cross sectional study. European Journal of Nutrition, 2023, p. 1-19

Bron: https://www.voedingsgeneeskunde.nl/node/6698

Comments are closed.