Juiste omega-3- en -6-verhouding vertraagt prostaatkanker

omega-3-6Een recente studie toont aan dat voeding met een lage omega-3- en -omega-6- vetzuurratio gecombineerd met visoliesupplementen, de groei van prostaatkankercellen significant vermindert.

Het ging om de CAPFISH-3 klinische trial van het UCLA Health Jonsson Comprehensive Cancer Center. De onderzoekers wezen 100 mannen met een laag- of gemiddeld risico op prostaatkanker die kozen voor actieve monitoring willekeurig toe aan twee groepen: een controlegroep met hun gebruikelijke voeding en een interventiegroep met een voeding laag in omega-6- en hoog in omega-3-vetzuren, aangevuld met visoliesupplementen. De interventiegroep kreeg persoonlijke voedingsbegeleiding van een geregistreerde diëtist om de inname van omega-6-vetzuren te verminderen en omega-3-vetzuren te verhogen. Na één jaar namen de onderzoekers biopsieën om de Ki67-index, een marker voor celdeling, te meten.

De interventiegroep vertoonde een 15% daling in de Ki67-index, wat duidt op een vermindering van de celdeling, terwijl de controlegroep een 24% stijging liet zien. Dit suggereert dat de aangepaste voeding de groei van prostaatkankercellen vertraagt.

De onderzoekers vonden echter geen verschillen in andere markers zoals de Gleason-score. Dit is een systeem om de agressiviteit van prostaatkanker te beoordelen. Daarnaast is het onduidelijk of deze bevindingen op lange termijn leiden tot een vermindering van de progressie naar agressievere vormen van prostaatkanker.

Het lijkt erop dat voedingsinterventies met een laag omega-6- en hoog omega-3-gehalte, gecombineerd met visoliesupplementen, de groei van prostaatkankercellen kunnen vertragen bij mannen die actieve monitoring ondergaan. Vervolgonderzoek is nodig om de langetermijneffecten en de impact op klinische uitkomsten verder te evalueren.

Referentie:
Aronson WJ, Grogan T, Liang P, e.a. High omega-3, low omega-6 diet with fish oil for men with prostate cancer on active surveillance: The CAPFISH-3 randomized clinical trial. J Clin Oncol. 2024;JCO-24.

Bron: https://www.voedingsgeneeskunde.nl/node/7398

Comments are closed.