Een Zuid-Koreaanse studie bevestigt de antidiabetische eigenschappen van kaneel bij deelnemers die zich in het stadium van prediabetes bevinden. Drie maal 500 mg kaneel per dag verlaagt de nuchtere suikerspiegel, verbetert de glucosetolerantie en verlaagt HbA1c. Kaneel werd getest bij 50 volwassenen die kaneel of placebo gedurende twaalf weken namen.
De cijfers in de VS zijn schrikbarend: 38% van de bevolking heeft prediabetes, de meesten van hen beseffen het zelfs niet. Zij lopen groot risico om diabetes te krijgen. In klinische studies rond diabetespreventie krijgt de helft van hoog-risicopatiënten toch diabetes ondanks preventieve maatregelen zoals leefstijlverandering en medicatie.
De onderzoekers nodigden een zo breed mogelijk groep van prediabetici uit om deel te nemen, die enkel aan een van deze criteria moesten voldoen: abnormaal hoge nuchtere bloedsuiker, abnormale glucosetolerantie of een HbA1c-waarde tussen 5,7 en 6,4%. Na twaalf weken (maar niet na zes weken) was de gemiddelde nuchtere bloedglucose gedaald in de kaneelgroep. Na een testdosis glucose piekte glucose minder hard in de kaneelgroep en verdween glucose sneller uit de circulatie. Dat wijst op een betere glucosetolerantie. De HbA1c-waarde daalde met 0,2%, een daling die zou overeenkomen met een 10%-vermindering in sterfte.
Ook werd een daling in serumconcentratie van proteïne-carbonyls gemeten. Proteïne-carbonyls zijn beschadigde proteïnen die ontstaan door glucosestress (glycatie). De onderzoekers zijn geïntrigeerd door deze daling en willen proteïnecarbonyl inzetten als marker voor de effecten van kaneel op metabolisme en oxidatieve stress.
Referentie:
Romeo GR, Lee J, Mulla CM et al. Influence of cinnamon on glycemic control in subjects with prediabetes: a randomized controlled trial. J Endocr Soc. 2020; 10.1210/jendso/bvaa094