Een ketogeen voedingspatroon zou via regulatie van het afweersysteem meta-inflammatie (laaggradige ontsteking als gevolg van een verstoorde stofwisseling) door een westers voedingspatroon kunnen verminderen. Zo concludeert een Duitse onderzoeksgroep in het tijdschrift Clinical Nutrition.
De wetenschappers volgden 40 gezonde volwassenen gedurende drie weken. Tijdens deze drie weken aten de vrijwilligers ketogene voeding. De gemiddelde samenstelling van de voeding verschoof van 55-60% koolhydraten, 25-30% vet en 10-15% eiwitten voorafgaand aan de studie, naar maximaal 10% koolhydraten, 60-70% vet en 20-30% eiwitten tijdens het onderzoek. Aan het begin en eind van de periode werd bloed afgenomen en urine verzameld om het metaboloom van de deelnemers in kaart te brengen.
Analyse liet zien dat zowel het bloedvettenprofiel als het insulineprofiel in drie weken tijd verbeterden. HOMA-IR, een marker voor insulineresistentie, en de concentratie triglyceriden in het bloed daalden significant op het ketogene voedingspatroon. Niet onverwacht werden hogere concentraties β-hydroxybutyraat in het bloed gevonden, evenals verschillende typen acylcarnitines (stoffen die essentieel zijn om vetten in de mitochondriën te brengen ten behoeve van de energieproductie). Ook de concentratie linolzuur, EPA en DHA in het bloed steeg, wat wijst op een ontstekingsremmend effect. Het platelet activation factor, een ontstekingsbevorderende marker, nam juist af.
Wat betreft aminozuren in het bloed nam de concentratie glucogene aminozuren (alanine, glutamine en proline) af en steeg juist de concentratie branched chain amino acids. Interessant was verder dat de tryptofaanstofwisseling veranderde in drie weken tijd. Een staat van ketose stimuleerde de activiteit van het IDO-enzym, het enzym dat de snelheidsbepalende stap is in de kynurenine-pathway. Hierdoor steeg de concentratie kynurinezuur en verminderde de concentratie van het toxische quinolinezuur. Deze processen verbeterden de mitochondriale fitheid.
De gevonden veranderingen in het metaboloom sturen het afweersysteem richting een anti-inflammatoire staat. Het sterk beperken van de koolhydraatinname en de endogene productie van ketonen stimuleert mogelijk de aanmaak en functie van T-cellen en in het bijzonder de T-geheugencellen en reguleert de werking van het aangeboren afweersysteem.
Referentie:
Effinger D, Hirschberger S, Yoncheva P, et al. A ketogenic diet substantially reshapes the human metabolome. Clinical Nutrition 2023.