Een chronische hoge bloeddruk (hypertensie) is een belangrijke risicofactor voor hart- en vaatziekten, hartaanval, beroerte en nierziekten. Het ontstaan en de ontwikkeling van een hoge bloeddruk is een complex samenspel van verschillende factoren en kan daarom heel moeilijk behandeld worden met medicijnen, die slechts één aspect van het ontstaansmechanisme beïnvloeden.
Knoflook is een natuurlijke bloeddrukverlager met een brede werking, die verschillende factoren van de bloeddruk beïnvloedt. Het remt oxidatieve stress en ontsteking, verbetert de vaatwandfunctie, verhoogt de beschikbaarheid van stikstofmonoxide (NO), remt de activiteit van het angiotensine converterend enzym (ACE), remt de proliferatie (woekering) van de gladde spiercellen in de vaatwand, verlaagt cholesterol en LDL en vermindert bloedplaatjesklontering (Shouk R, 2014; Ried K, 2014).
Het bloeddrukverlagende effect van knoflook bij hypertensie is in verschillende klinische studies aangetoond (Ried K, 2013; Ried K, 2016; Ashraf R, 2013; Xiong XJ, 2015; Wang HP, 2015).
Knoflook werkt even goed als – of zelfs beter dan – de gangbare bloeddrukverlagende medicijnen en kan zelfs de bloeddruk verlagen bij mensen bij wie bloeddrukverlagers niet (voldoende) werken (Ried K, 2010).
Eigenlijk kan knoflook niet vergeleken worden met bloeddrukverlagende medicijnen, omdat het een veel bredere werking heeft en niet alleen een hoge bloeddruk verlaagt, maar ook alle andere cardiovasculaire parameters verbetert. Het verlaagt cholesterol, remt oxidatie van LDL, heeft een natuurlijk antistollingseffect, remt ontsteking, verlaagt de bloedsuikerspiegel en remt de progressie van atherosclerose. En dat zijn alleen nog maar de cardiovasculaire effecten…
Referenties:
1. Ashraf R, Khan RA, Ashraf I, et al. Effects of Allium sativum (garlic) on systolic and diastolic blood pressure in patients with essential hypertension. Pak J Pharm Sci. 2013 Sep;26(5):859-63.
2. Ried K, Fakler P. Potential of garlic (Allium sativum) in lowering high blood pressure: mechanisms of action and clinical relevance. Integr Blood Press Control. 2014 Dec 9;7:71-82.
3. Ried K, Frank OR, Stocks NP. Aged garlic extract lowers blood pressure in patients with treated but uncontrolled hypertension: a randomised controlled trial. Maturitas. 2010 Oct;67(2):144-50.
4. Ried K, Frank OR, Stocks NP. Aged garlic extract reduces blood pressure in hypertensives: a dose-response trial. Eur J Clin Nutr. 2013 Jan;67(1):64-70.
5. Ried K, Travica N, Sali A. The effect of aged garlic extract on blood pressure and other cardiovascular risk factors in uncontrolled hypertensives: the AGE at Heart trial. Integr Blood Press Control. 2016 Jan 27;9:9-21.
6. Shouk R, Abdou A, Shetty K, et al. Mechanisms underlying the antihypertensive effects of garlic bioactives. Nutr Res. 2014 Feb;34(2):106-15.
7. Wang HP, Yang J, Qin LQ, et al. Effect of garlic on blood pressure: a meta-analysis. J Clin Hypertens (Greenwich). 2015 Mar;17(3):223-31.
8. Xiong XJ, Wang PQ, Li SJ, et al. Garlic for hypertension: A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Phytomedicine. 2015 Mar 15;22(3):352-61.
Bron: PlaceboNocebo