Koffie drinken lijkt het risico op levercirrose te verkleinen. Dat blijkt uit een meta-analyse door onderzoekers van de Universiteit van Southampton. Bij een koffieconsumptie van twee kopjes koffie per dag zou het risico op levercirrose met bijna de helft verminderen. Jaarlijks overlijden wereldwijd meer dan een miljoen mensen aan levercirrose. Oorzaken hiervan zijn hepatitis, overmatige alcoholconsumptie, immuunziekten en leververvetting dat kan optreden als gevolg van onder meer diabetes of obesitas.
Gegevens van negen eerder gepubliceerde studies met een totaal van meer dan 430.000 deelnemers werden geanalyseerd. In acht van de negen studies nam het risico op levercirrose af naarmate de hoeveelheid koffie steeg. Vergeleken met het drinken van geen koffie verlaagde het drinken van één kopje het risico op levercirrose met 22 %. Bij twee kopjes koffie per dag nam het risico met 43 % af, bij drie kopjes met 57 % en met vier kopjes zelfs met 65 %.
Koffie is alomtegenwoordig in de meeste culturen. Koffie bevat meer dan duizend verbindingen, waarvan vele biologisch actief en van invloed op gezondheid. Dit zijn cafeïne, chlorogeenzuur, melanoidine en de pentacyclische diterpenen (koffievet): kahweol en cafestol. De biologische effecten van koffie zijn stimulatie van het centrale zenuwstelsel (vooral door cafeïne), vermindering van oxidatieve stress en inflammatie, en anti-carcinogenese. Als gevolg van het wijdverbreide gebruik zijn koffie en de effecten daarvan op de gezondheid uitgebreid onderzocht. Bij leverziekte lijkt koffie in dit onderzoek een aantal beschermende effecten te hebben.
Referentie:
Kennedy OJ, Roderick P, Parkes J. Systematic review with meta-analysis: coffee consumption and the risk of cirrhosis. Alimentary Pharmacology & Therapeutics, maart 2016. 43(5):562–574. doi: 10.1111/apt.13523