

De 365.682 deelnemers hadden een leeftijd tussen 50 en 74 jaar en zij bleven gevolgd worden tot 2020. Na een gemiddelde follow-up van 11,4 jaar ontwikkelden 5.079 van hen dementie en kregen er 10.053 een beroerte.
Het dagelijks drinken van twee of drie koppen koffie en twee of drie koppen thee betekende in vergelijking met degenen die geen van beide dronken een risicoverlaging van 32% voor beroerte en 28% voor dementie. De combinatie van de twee dranken was bovendien geassocieerd met een kleinere kans op de subcategorieën ischemische beroerte en vasculaire dementie. De combinatie was tevens gerelateerd aan een kleinere kans op post-stroke dementie, met de grootste risicoreductie bij drie tot zes koppen thee en koffie per dag. Dat laatste verband bleef overeind bij consumptie van alleen koffie, maar niet van alleen thee.
Concluderend geeft dagelijkse consumptie twee tot drie koppen koffie of drie tot vijf koppen thee de laagste kans op beroerte en dementie. Als beperkingen noemen de auteurs dat de consumptie van koffie en thee was gebaseerd op zelfrapportage en dat gegevens uit de Biobank betrekking hebben op mensen met een betere gezondheid dan gemiddeld. Dat beperkt de generalisatiemogelijkheden van de uitkomsten.
Referentie:
Zhang Y, Yang H, Li S, et al. Consumption of coffee and tea and risk of developing stroke, dementia, and poststroke dementia: A cohort study in the UK Biobank. PLoS Med. 2021 Nov 16;18(11):e1003830.
Bron: https://www.voedingsgeneeskunde.nl/node/5849
Het dagelijks drinken van twee of drie koppen koffie en twee of drie koppen thee betekende in vergelijking met degenen die geen van beide dronken een risicoverlaging van 32% voor beroerte en 28% voor dementie. De combinatie van de twee dranken was bovendien geassocieerd met een kleinere kans op de subcategorieën ischemische beroerte en vasculaire dementie. De combinatie was tevens gerelateerd aan een kleinere kans op post-stroke dementie, met de grootste risicoreductie bij drie tot zes koppen thee en koffie per dag. Dat laatste verband bleef overeind bij consumptie van alleen koffie, maar niet van alleen thee.
Concluderend geeft dagelijkse consumptie twee tot drie koppen koffie of drie tot vijf koppen thee de laagste kans op beroerte en dementie. Als beperkingen noemen de auteurs dat de consumptie van koffie en thee was gebaseerd op zelfrapportage en dat gegevens uit de Biobank betrekking hebben op mensen met een betere gezondheid dan gemiddeld. Dat beperkt de generalisatiemogelijkheden van de uitkomsten.
Referentie:
Zhang Y, Yang H, Li S, et al. Consumption of coffee and tea and risk of developing stroke, dementia, and poststroke dementia: A cohort study in the UK Biobank. PLoS Med. 2021 Nov 16;18(11):e1003830.
Bron: https://www.voedingsgeneeskunde.nl/node/5849