Het drinken van koffie is geassocieerd met een lager sterfterisico. Dit blijkt uit een Britse, grootschalige studie.
De wetenschappers maakten gebruik van de UK Biobank waarin gegevens verzameld zijn van meer dan negen miljoen Britten die gevolgd werden in de periode van 2006 tot eind 2016. Van de meer dan 500.000 Britten die ermee instemden dat hun gegevens voor de analyse werden gebruikt, werden uiteindelijk 498.134 personen geselecteerd waarvan voldoende informatie beschikbaar was over hun koffieconsumptie. Hun gemiddelde leeftijd was 57 jaar en 78% van hen dronk met regelmaat koffie.
Tijdens de tien jaar durende volgperiode overleden 14.225 deelnemers. De consumptie van koffie ging echter gepaard met een lagere sterftekans. Dagelijkse consumptie van één kop koffie ging reeds gepaard met een significant lager sterfterisico van 8% ten opzichte van personen die nooit koffiedronken. De risicoreductie was met 16% het hoogst bij een dagelijkse inname van zes of zeven koppen koffie. Wie acht of meer kopjes per dag dronk had met 14% nog altijd minder kans om te overlijden. Dit gold voor cafeïnehoudende koffie, maar eenzelfde trends werden gezien bij de consumptie van cafeïnevrije, instant en gemalen koffie. Bovendien bleek dat genen die van invloed zijn op het metabolisme van cafeïne geen invloed hadden op de sterftekans.
Eerdere studies toonden ook al een gunstig effect van koffie op het sterfterisico en lieten een reductie van sterfte zien als gevolg van hart- en vaatziekten en bepaalde typen kanker. Nu blijkt dat koffie ook bij bepaalde genetische polymorfismen en in hoge dosis gunstig is en de overlevingskans vergroot.
Bron: Ortho.nl