Aan kokosolie worden tal van gezondheidseigenschappen toegeschreven, maar die blijken volgens recentere gegevens tegen te vallen. Zo zagen Texaanse onderzoekers dat inname van kokosolie de stijging van insuline na een maaltijd tegengaat, waardoor bloedglucose ongunstig gaat stijgen. Ook voor wat het lipideprofiel betreft, valt weinig positiefs te melden.
In enkele studies werd boter of olijfolie als vergelijkingspunt genomen, wat doet vermoeden dat het aan de vetzuursamenstelling van kokosvet moet liggen. Kokosolie versnelt de lediging van de maag - in tegenstelling tot andere vetten - en de vetzuren worden sneller door de darmcellen opgenomen. De darmen kunnen daardoor niet volgen met de productie van hormonen, waardoor de insulineproductie ook te traag op gang komt. Dat effect treedt bovendien vooral bij vrouwen op, wat nogmaals de sekseverschillen in glycemische respons illustreert.
De index voor insulineresistentie neemt toe na inname van kokosolie en die toename is klinisch significant. Een langetermijneffect op nuchtere bloedglucose hebben de onderzoekers niet kunnen vaststellen. Ze benadrukken dat het effect van kokosolie op het HbA1c-niveau bij diabetici nog onderzocht moet worden.
Kokosolie bestaat voor de helft uit middellange-ketenvetzuren, die inderdaad gezonder zijn dan andere verzadigde vetzuren. Ze verminderen het hongergevoel, verlagen ontsteking en verhogen verbranding van vetzuren. Suppletie van middellange vetzuren verminderen bovendien insulineresistentie. Die effecten gelden blijkbaar niet voor kokosolie, mogelijk omdat ze nog andere (verzadigde) vetzuren bevat.
Volgens een andere meta-analyse verhoogt kokosolie LDL-cholesterol en HDL-cholesterol, vergeleken met andere plantaardige oliën. Extra vierge kokosolie heeft dat effect niet, mogelijk omdat polyfenolen en vitamine E daaruit niet verwijderd zijn.
Referenties:
Dhanasekara CS, Nelson A, Spradley M et al. Effects of consumption of coconut oil or coconut on glycemic control and insulin sensitivity: A systematic review and meta-analysis of interventional trials. Nutr Metab Cardiovasc Dis. 2022; 32(1):53-68 doi:10.1016/j.numecd.2021.09.014 Teng M, Zhao YJ, Khoo AL et al. Impact of coconut oil consumption on cardiovascular health: a systematic review and meta-analysis. Nutr Rev. 2020 Mar 1;78(3):249-259. doi: 10.1093/nutrit/nuz074