Diabetici die strikt een koolhydraatarm dieet volgen en daarbij streng gemonitord worden, hebben na zes weken een betere glycemische controle. Echter, in de daaropvolgende zes maanden, wanneer ze thuis vrij zijn om maaltijden zelf te kiezen, blijft er van een koolhydraatarm dieet weinig over en gaan de glycemische voordelen verloren. Omdat gewichtsverlies een grote impact heeft op glycemische controle, wordt het moeilijk om bijkomende resultaten te boeken door met de macronutriënten te gaan spelen, schrijven de Deense onderzoekers.
Tijdens de eerste zes weken van de studie moesten deelnemers uit de koolhydraatarme groep 30% van hun calorieën uit koolhydraten (proteïne ook 30%) halen. Ze deden dit onder intensieve begeleiding. Daarna werd hun gevraagd dezelfde verhouding in macronutriënten thuis aan te houden, waarbij ze maandelijks hulp kregen van een diëtist. Uit de voedingsdagboeken bleek dat ze maar 4% minder koolhydraten (in plaats van 20%) innamen dan de controlegroep. Resultaten van de urineanalyse gaven wel aan dat ze 22% meer ureum in de urine uitscheidden, dus dat ze meer proteïne aten.
De auteurs merken op dat koolhydraatarme voeding wel op korte termijn resultaat geeft, maar dat de effecten op lange termijn nog in het vage blijven. Therapietrouw is altijd al een zwak punt geweest in langetermijnstudies, dit in de praktijk brengen is een nog grotere uitdaging. Volgens de Deense onderzoekers is wekelijks contact met een diëtist een vereiste.
Referentie:
Weber P, Thomsen MN, Skytte MJ et al. Effects of Carbohydrate Restriction on Body Weight and Glycemic Control in Individuals with Type 2 Diabetes: A Randomized Controlled Trial of Efficacy in Real-Life Settings. Nutrients. 2022 Dec; 14(24) doi:10.3390/nu14245244