Een vergelijking tussen twee groepen patiënten laat zien dat kurkuma een effectief middel is om klachten door knieartrose te verminderen. Aan de hand van de Western Ontario and McMaster Universities Osteoarthritis Index (WOMAC) stelden Indiase wetenschappers vast dat de specerij niet onderdoet voor paracetamol en zelfs beter scoort bij het verlagen van ontstekingsmarkers.
Een groep bestond uit 71 patiënten die tweemaal per dag 500 mg kurkuma BCM-95 kregen. Deze vorm wordt verkregen door vermenging met etherische oliën, waardoor de biobeschikbaarheid hoog is. De 73 anderen kregen driemaal daags 650 mg paracetamol. De zes weken durende studie had als primaire uitkomstmaat de WOMAC-subschaal die specifiek pijn meet. Secundaire uitkomsten waren de totaalscore volgens WOMAC en de uitkomsten op subschalen voor stijfheid en fysieke functies. Van de ontstekingsmarkers werden tumornecrosefactor-alfa (TNFα) en C-reactief proteïne (CRP) gemeten. Ook ongewenste neveneffecten werden bijgehouden.
Patiënten die kurkuma kregen, vertoonden na zes weken significante verbeteringen op de WOMAC-totaalscore en op de aspecten pijn, stijfheid en fysieke functies. Deze scores waren vergelijknaar met die in de paracetamolgroep, maar een nadere analyse liet interessante verschillen zien. Bij kurkuma had 18% van de patiënten een verbeterpercentage van meer dan 50% en 3% zelfs van meer dan 70%. Bij paracetamol haalde niemand een percentage van boven de 50%. Bij degenen die kurkuma kregen, daalden de waarden voor TNFα en CRP sterker dan in de paracetamolgroep en wel significant met ongeveer 75% respectievelijk 37%. De bijwerkingen waren mild en kwamen vaker voor bij paracetamol dan bij kurkuma.
Referentie:
Singhal S, Hasan N, Nirmal K, et al. Bioavailable turmeric extract for knee osteoarthritis: a randomized, non-inferiority trial versus paracetamol. Trials. 2021 Jan 30;22(1):105.
Bron: https://www.voedingsgeneeskunde.nl/node/5589