Hyperglycemie (te hoge bloedsuikerspiegel) en insulineresistentie, (waarbij cellen en weefsels niet meer reageren op insuline) zijn dramatisch toegenomen de laatste decennia. Deze voorstadia van ouderdomsdiabetes treden steeds vroeger op. De oorzaken: overconsumptie van suikers en zetmelen, fastfood, gebrek aan beweging, met als gevolg overgewicht en obesitas,… geassocieerd met cardiovasculaire en andere chronische ziekten.
Gezonde voeding en meer beweging zijn belangrijk om hier verandering in te brengen, maar ook suppletie met L-carnitine kan een handje helpen.
L-carnitine wordt aangemaakt in lever en nieren; tekorten leiden tot stoornissen in vet- en glucosemetabolisme.
L-carnitine
- zorgt voor het vetzuurtransport naar de mitochondriën voor omzetting tot energie
- verbetert aldus de vetverbranding/vetmetabolisme
- ondersteunt de insulinegevoeligheid en metabole flexibiliteit
Een overzichtsstudie toonde aan dat suppletie met L-carnitine (vanaf 2gr/dag) over langere termijn de nuchtere bloedsuikerwaarden en andere glucose/insulinemarkers significant kon verbeteren. “L-carnitinesuppletie zou een rol kunnen spelen in de behandeling bij obesitas en verstoorde bloedsuikerwaarden.”
Referenties:
Zamani M et al. The effects of L-carnitine supplementation on glycemic markers in adults: A systematic review and dose-response meta-analysis. Front Nutr 2023; 10(9):1082097.
Fathizadeh H et al. The effects of L-carnitine supplementation on glycemic control: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. EXCLI J. 2019 Aug 19;18:631-643.
Bron: ABC Gezondheid