Lactoferrine komt van nature voor in secreties zoals speeksel, traanvocht en verteringssappen en in de slijmvliezen van de luchtwegen en het spijsverteringsstelsel. Daarnaast bevat moedermelk een hoge concentratie lactoferrine. Dagelijkse inname van lactoferrine vermindert het risico op een luchtweginfectie. Dit is de conclusie van een systematische review van gerandomiseerde gecontroleerde studies met lactoferrine.
Studieopzet
Voor de meta-analyse werden negen studies met in totaal 1667 deelnemers geselecteerd, waarvan er zes werden meegenomen in de kwantitatieve analyse. Het betroffen tussen 2007 en 2020 gepubliceerde studies waarin het effect van lactoferrinesuppletie op het voorkomen van lage- en hogeluchtweginfecties werd geëvalueerd. Er waren studies met volwassenen, studies met (premature) baby’s en studies waaraan tweejarige kinderen hadden deelgenomen. De gebruikte dosering lactoferrine varieerde tussen 25 mg voor baby’s tot 600 mg voor volwassenen per dag.
Resultaten
De meta-analyse toonde aan dat het gebruik van lactoferrine de kans op het ontwikkelen van een luchtweginfectie significant verlaagt in vergelijking met een placebo of vergelijkbare actieve interventie. Dit effect was bij alle leeftijdsgroepen zichtbaar, inclusief de te vroeg geboren baby’s.
Conclusie
De uitkomst van de meta-analyse van zes studies laat een voordeel zien van het gebruik van lactoferrine ter preventie van luchtweginfecties. De antimicrobiële en immunomodulerende eigenschappen van lactoferrine maken het niet alleen tot een veelbelovend voedingssupplement voor het voorkomen, maar ook voor de behandeling van luchtweginfecties. De thans beschikbare bewijzen ondersteunen ook een rol voor lactoferrine in de preventie en behandeling van covid-19 al dient dit nog beter te worden onderzocht in grote, goed opgezette gerandomiseerde studies. Referentie https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34620326/
Bron: Orthokennis