Pikant eten is geassocieerd met een verminderd risico op overlijden. Dat blijkt uit een grootschalige studie uit China waar 485.000 mensen aan deelnamen. Het eten van een of twee maaltijden met rode pepers per week was gerelateerd met een 10% lager risico op overlijden. Het risico daalt nog een beetje meer bij mensen die zes tot zeven keer per week rode pepers eten.
Onderzoekers denken dat het voornaamste actieve ingrediënt capsaïcine is, de stof die ook verantwoordelijk is voor de pikante smaak. Studies tonen in elk geval aan dat capsaïcine inderdaad een ontstekingsremmende werking heeft. Volgens het onderzoek lijkt rode peper zowel tegen kanker als tegen hartziekte te beschermen.
Referenties:
Lv J, Qi L, Yu C, Yang L et al. Consumption of spicy foods and total and cause specific mortality: population based cohort study. BMJ. 2015 Aug 4;351:h3942
Ofori-Asenso R, Mohsenpour MA, Nouri M, Faghih S, Liew D, Mazidi M. Association of Spicy Chilli Food Consumption With Cardiovascular and All-Cause Mortality: A Meta-Analysis of Prospective Cohort Studies. Angiology. 2021 Aug;72(7):625-632. doi: 10.1177/0003319721995666. Epub 2021 Mar 4.
Zhimin Ao, Zongyue Huang, Hong Liu. Spicy Food and Chili Peppers and Multiple Health Outcomes: Umbrella Review. 16 September 2022 doi.org/10.1002/mnfr.202200167
Bron: ABC Gezondheid