Liponzuur en mariadistel in de strijd tegen leververvetting

LeverDe combinatie van liponzuur en mariadistel verbetert de levergezondheid bij patiënten met metabool geïnduceerde leververvetting. Dat stellen Mexicaanse onderzoekers in de World Journal of Hepatology op basis van een gecontroleerde studie met vijftig deelnemers. Zowel interventie- als controlegroep kreeg ook instructies om hun leefstijl te verbeteren.

Leververvetting werd bepaald met de 'controlled attenuation parameter', die de elasticiteit van de lever weergeeft. De daling in de interventiegroep is vergeleken met de controlegroep iets groter en gelijkmatiger. De CAP-waarde kan gemakkelijk gemeten worden, maar is minder nauwkeurig dat een leverbiopsie. Onderzoekers vinden een biopsie vaak te invasief om bij gezonde deelnemers toe te passen.

Een aanwijzing dat de supplementen ertoe deden, was de daling van orgaanvet, die enkel in de interventiegroep genoteerd werd. Bloedwaarden voor leverenzym daalden vooral in de supplementgroep maar niet significant. De reden was wellicht dat de bloedwaarden zich nog in het normale bereik bevonden, wat een nog gunstige leverstatus suggereert.

Beide groepen deden een interventie met mediterrane voeding en beweging, wat voor een deel van het effect heeft gezorgd. Alle deelnemers hadden overgewicht, meestal in de categorie van obesitas. Het supplement bestond uit 300 mg liponzuur en 46 mg mariadistelextract, twee maal per dag in te nemen. Liponzuur is een cofactor van enzymen die in de mitochondriën belangrijke taken uitvoeren. Mariadistel staat gekend om zijn leverbeschermende werking.

Referentie:
Cano Contreras AD, Del Rocío Francisco M, Vargas Basurto JL et al. Effect of alpha-lipoic acid and Silybum marianum supplementation with a Mediterranean diet on metabolic dysfunction-associated steatosis. World J Hepatol. 2025; 17(1):101704 doi:10.4254/wjh.v17.i1.101704

Bron: https://www.voedingsgeneeskunde.nl/node/7487

Comments are closed.