Neurologen van de University at Buffalo (New York) hebben bemoedigende effecten van lithium bij zestien parkinsonpatiënten vastgesteld. Die patiënten kregen drie mogelijke lithiumdosissen gedurende 24 weken. Bij zes patiënten die de mediumdosis namen, gingen drie markers de goede richting uit. Echter staakten twee patiënten uit die groep de behandeling vanwege bijwerkingen.
Het nog wat enigmatische lithium doet wat met de hersenen. Beschreven zijn: onderdrukking van activiteit van microglia (immuuncellen in hersenen), vermindering van ontsteking en oxidatieve stress en ondersteuning van de werking van de mitochondriën. Rokers hebben een lager risico op de ziekte van Parkinson, wat te wijten kan zijn aan het lithium dat in tabak zit.
Vijf patiënten kregen een hoge dosis lithiumcarbonaat nodig om een serumniveau van 0,5 mmol/L te bereiken, dit was de 'hoge-dosisgroep'. De medium dosis bestond uit 45 mg/d lithium uit lithiumaspartaat, de lage dosis was 15 mg lithium.
Twee moleculaire markers werd gebruikt om de ziekteprogressie op te volgen: nuclear receptor-related 1 protein en superoxide-dismutase (SOD1). Nurr1 is een eiwit dat de overleving van (dopamine) zenuwcellen bevordert en dat als marker voor de parkinsonpathologie kan dienen. Het niveau verzevenvoudigde door de medium dosis.
Ook de productie van SOD1 staat onder controle van Nurr1. SOD1 is een enzym dat reactieve oxidatieve moleculen wegwerkt en is een primair antioxidant in de hersenen. De expressie van dit enzym nam met 127% toe.
Via beeldvormingstechnieken (MRI) kan 'vrij water' in bepaalde hersendelen gemeten worden. Meer 'vrij water' zou gepaard gaan met progressieve verslechtering van de verstandelijke vermogens van parkinsonpatiënten. 'Vrij water' daalde in drie hersengebieden, enkel in de medium-dosisgroep.
De meeste bijwerkingen werden in de mediumdosisgroep geteld, tegen de verwachtingen van de onderzoekers in. Mogelijk is aspartaat geen geschikte lithiumdrager, het lithiumzout zou te snel ontbinden en aanleiding tot te hoge serumconcentraties geven.
Referentie:
Guttuso T, Shepherd R, Frick L et al. Lithium's effects on therapeutic targets and MRI biomarkers in Parkinson's disease: A pilot clinical trial. IBRO Neurosci Rep. 2023; 14:429-434
Bron: https://www.voedingsgeneeskunde.nl/news/lithium-tegen-ziekte-van-parkinson-pilot