De mate waarin zwangere vrouwen voldoende voorzien zijn van luteïne en zeaxanthine is van invloed op het gezichtsvermogen van hun kinderen op jonge leeftijd. Dat laat een studie onder Aziatische moeder-kind paren zien. Uit de wetenschap was al duidelijk geworden hoe belangrijk de twee carotenoïden zijn voor de ogen. Om het indirecte verband van zwangeren naar kinderen preciezer te bepalen, is nog wel meer onderzoek nodig.
De 471 onderzochte moeder-kind paren maakten deel uit van het onderzoekscohort Growing Up in Singapore Towards healthy Outcomes (GUSTO). De vrouwen waren bij het begin van de studie ouder dan 18 jaar en korter dan 14 weken zwanger. Zij waren van Chinese, Maleisische en Indiase afkomst en deden tussen juni 2009 en september 2010 aan het onderzoek mee. De plasmaconcentraties luteïne en zeaxanthine werden bepaald rond de bevalling. Bij de kinderen werd op driejarige leeftijd de gezichtsscherpte op afstand gemeten. Tot de toegepaste correcties voor mogelijk verstorende factoren behoorde het al dan niet geven van borstvoeding en ook de groente- en fruitinname van de kinderen, omdat met name donkergroene en oranje groente en fruit luteïne en zeaxanthine leveren. Zo kon worden uitgesloten dat de gevonden effecten te verklaren waren door voedingsfactoren die pas na de geboorte een rol spelen.
Uit de resultaten bleek dat het hoogste tertiel van zeaxanthine-concentratie bij de moeder geassocieerd was met een 37% verlaagd risico op een verminderd gezichtsvermogen bij de kinderen en wel via een dosis-respons relatie. Een hogere concentratie luteïne betekende een verlaging met 38% van het risico op verminderde gezichtsscherpte in het middelste tertiel en met 27% in het hoogste tertiel. Deze uitkomsten maken consumptie van genoemde groente- en fruitsoorten tijdens de zwangerschap tot een zinnig advies.
Referentie:
Lai JS, Veetil VO, Lanca C, Lee BL, Godfrey KM, Gluckman PD, Shek LP, Yap F, Tan KH, Chong YS, Ong CN, Ngo CS, Saw SM, Chong MFF. Maternal Lutein and Zeaxanthin Concentrations in Relation to Offspring Visual Acuity at 3 Years of Age: The GUSTO Study. Nutrients. 2020 Jan 21;12(2). https://www.mdpi.com/2072-6643/12/2/274/htm