Luteïne met zeaxanthine verbetert cognitieve vaardigheden bij kinderen

OgenBekend is dat luteïne en zeaxanthine onmisbaar zijn voor de gele vlek (macula) in het netvlies waar we het scherpst mee zien. Inmiddels is gebleken dat juist deze carotenoïden vooral ook van belang zijn voor hersenfuncties. Suppletie met luteïne en zeaxanthine kan cognitieve functies verbeteren bij jongvolwassenen en ouderen. Een nieuwe studie laat zien dat dit ook kan gelden voor kinderen.

Een adequate consumptie van groenten en fruit kan zorgen voor een voldoende inname van luteïne en zeaxanthine. Echter, volgens de gegevens van de EFSA (European Food Safety Agency) ligt deze consumptie bij kinderen tussen de 3 en 9 jaar oud onder de aanbevelingen van de WHO [1]. Gezien het belang van luteïne en zeaxanthine voor de gezondheid van het oog en visuele functies, en voor de ontwikkeling en het functioneren van het brein, pleiten een aantal wetenschappers voor het vaststellen van een richtlijn voor de dagelijkse inname [2,3]. De resultaten van een nieuwe studie bij kinderen ondersteunen opnieuw het idee voor een inname-aanbeveling voor luteïne/zeaxanthine.

In deze studie uit India werd het effect bekeken van een half jaar lange suppletie met luteïne en zeaxanthine (L/Z) bij kinderen. Zestig kinderen tussen de 5 en 12 jaar oud namen deel aan de studie. De gemiddelde leeftijd was 10 jaar.

Twee derde van de kinderen kreeg dagelijks 10 mg luteïne met 2 mg zeaxantine. De overige kinderen kregen placebo. Metingen en tests werden verricht aan het begin van de studie en na 42, 90 en 180 dagen.

Over de periode van 180 dagen waren de plasmaspiegels van luteïne en zeaxanthine 12 maal hoger geworden in de L/Z-groep. Het maculapigment (bestaande uit luteïne, zeaxanthine en de isomeer meso-zeaxanthine) was sterk toegenomen, met een toename van 25%. De hoeveelheid maculapigment is een indicator voor de concentratie van luteïne/zeaxanthine in de hersenen.
Ook de spiegels van BDNF (brain-derived neurotrophic factor) waren sterk toegenomen, 24% meer dan in de placebogroep. BDNF is een neuroprotectieve factor die de ontwikkeling en overleving van nieuwe neuronen ondersteunt. Het speelt een rol bij leer- en geheugenfuncties (neuroplasticiteit) [1].

Verbetering cognitieve vaardigheden

De luteïne/zeaxantine suppletie resulteerde na 90 en 180 dagen in verbetering van focus en concentratie, episodisch geheugen en leervermogen en van visueel-ruimtelijk werkgeheugen. Verder waren verwerkingssnelheid van visuele informatie, aandacht en verwerkingssnelheid van visueel-ruimtelijke informatie significant toegenomen. Visuele verwerkingssnelheid zegt ook iets over het executief functioneren (hogere controlefuncties van de hersenen).
Daarnaast verminderde de L/Z-suppletie overbelasting en vermoeidheid van het oog. Dit kan van belang zijn bij overmatige blootstelling aan blauw licht afkomstig van beeldschermen [1].
In de L/Z-groep werden geen ongewenste effecten veroorzaakt door het supplement waargenomen [1].

Referenties:

  1. Parekh R, Hammond BR Jr, Chandradhara D. Lutein and Zeaxanthin Supplementation Improves Dynamic Visual and Cognitive Performance in Children: A Randomized, Double-Blind, Parallel, Placebo-Controlled Study. Adv Ther. 2024 Apr;41(4):1496-1511.
  2. Ranard KM, Jeon S, Mohn ES, et al. Dietary guidance for lutein: consideration for intake recommendations is scientifically supported. Eur J Nutr. 2017 Dec;56(Suppl 3):37-42.
  3. Addo EK, Allman SJ, Arunkumar R, et al. Systemic Effects of Prenatal Carotenoid Supplementation in the Mother and her Child: The Lutein and Zeaxanthin in Pregnancy (L-ZIP) Randomized Trial -Report Number 1. J Nutr. 2023 Aug;153(8):2205-2215.

Bron: Springfield Nutra

 

Comments are closed.