Lycopeen beschermt tegen uv

LycopeenUit een meta-analyse blijkt dat lycopeen en/of lycopeenrijke tomatenproducten het rood worden van de huid tegengaat wanneer die bestraald wordt met uv. Chinese onderzoekers verzamelden de onderzoeksresultaten uit 13 klinische studies, waarin ook de effecten op huidontsteking en huidveroudering onderzocht werden.

De huid vangt dagelijks stress op en een van de impactvolle stressfactoren is blootstelling aan uv-licht van de zon. Uv-stralen doen chemische verbindingen in DNA en proteïnen breken, en versnellen de huidveroudering.

Volgens zeven studies was er een hogere uv-dosis nodig om roodheid op de huid te laten verschijnen bij deelnemers die lycopeen hadden genomen. Andere studies namen het niveau van roodheid 24 uren na bestraling als marker.

Volgens drie studies was er een significante daling van MMP1 en ICAM1 in de huid, die beide de aanwezigheid van huidontsteking weergeven. MMP1 is protease dat collageen afbreekt en ICAM1 is een marker voor ontsteking en oxidatieve stress. Ook andere ontstekingsmarkers werden gepeild, maar die gaven niet altijd een significant verschil. Het aantal deelnemers lag vaak nog te laag.

In zes studies gingen onderzoekers het effect van lycopeen op huidveroudering na. Lycopeen vermindert pigmentatie van de huid en beschermt tegen uv-geïnduceerde veranderingen in dikte en dichtheid van bepaalde huidlagen. Op huidelasticiteit kon geen effect genoteerd worden.

De gemiddelde dosis bedroeg 9,5 mg per dag, in de verschillende studies varieerde die van 2,4 mg tot 28,8 mg per dag, meestal als supplement maar soms ook als tomatenpasta. Volgens de meta-analyse zijn de resultaten sterker wanneer langer dan acht weken durende studies in acht genomen worden. Voor wat roodheid na 24 uren betreft, zijn de resultaten het best wanneer de inname onder de 10 mg per dag blijft. Betere studies zijn nodig om de rol van lycopeen op de effecten van uv preciezer in kaart te brengen.

Referentie:
Zhang X, Zhou Q, Qi Y et al. The effect of tomato and lycopene on clinical characteristics and molecular markers of UV-induced skin deterioration: A systematic review and meta-analysis of intervention trials. Crit Rev Food Sci Nutr. 2023:1-20 doi:10.1080/10408398.2022.2164557

Bron: https://www.voedingsgeneeskunde.nl/node/6385

Comments are closed.