De rode kleurstof uit tomaten kan het verschil maken bij patiënten met prostaatkanker. Een studie uit Oslo vond een sterkere daling van PSA bij prostaatkankerpatiënten die tomaatproducten met 30 mg lycopeen aten. Daling van PSA was enkel meetbaar bij patiënten bij wie het lycopeen in het bloed effectief toenam. Patiënten met niet al te ver gevorderde prostaatkanker ervoeren de sterkste daling in PSA.
PSA is een eiwit dat door de prostaat aangemaakt wordt. Toename van PSA in het bloed kan erop wijzen dat er iets mis is met de prostaat, zoals ontsteking (prostatitis) of aanwezigheid van een tumor. Een PSA-waarde die stabiel blijft bij prostaatkankerpatiënten, is veelal een goed teken. Lycopeen heeft veel potentieel bij prostaatkanker. Alleen neemt niet iedereen even veel lycopeen op en bevatten tomaatproducten niet altijd even veel lycopeen. Deze studie hield met die factoren rekening door zowel de lycopeenconcentratie in tomaatproducten als in het bloed te meten.
Referenties:
Paur I, Lilleby W, Bøhn SK, Hulander E et al. Tomato-based randomized controlled trial in prostate cancer patients: Effect on PSA. Clin Nutr. 2016 Jun 30. pii: S0261-5614(16)30147-9
Chimene Richa, Lycopene for prostate health and other benefits. https://ro.co/health-guide/lycopene-for-prostate-health/ May 12, 2021
Bron: ABC Gezondheid